Gemt

Finansloven 2020 - Hvad sker der på iværksætterfronten?

Regeringen lægger ikke op til at etablere nye iværksætterinitiativer på finansloven 2020, men lægger dog op til at fastholde de eksisterende puljer, som er etableret af den tidligere regering. Se listen over 14 konkrete iværksætterinitiativer.

Nyhed

Dansk Erhverv | Iværksætter - 29. oktober 2019

Regeringen har fremlagt sit forslag til finanslov for 2020. Derfor er forhandlingerne nu i fuld gang på Christiansborg. Dansk Erhverv vurderer, at der bliver tale om en smal finanslov støttet af, Radikale, SF og Enhedslisten med et hovedfokus på velfærd og øgede offentlige udgifter.

Dansk Erhverv så selvfølgelig gerne, at der også var fokus på det erhvervsliv, som skaber grundlaget for velfærden. Herunder vilkårene for danske iværksættere og vækstvirksomheder.

Regeringens udspil indeholder en række forslag, som desværre kan gøre det dyre og mere besværligt at være iværksætter og ejer af en lille virksomhed. Det gælder blandt andet forslag om at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode fra 30 til 40 dage, en tilbagerulning af lettelse i bo- og arveafgiften for familieejede virksomheder fra 5 pct. til 15 pct. samt annullering af skattefritagelse for arbejdsgiverbetalt telefoni. Regeringen foreslår også en annullering af de forventede forhøjelser af loftet for aktiesparekontoen således, at det fastholdes på 50.000 kr., frem for gradvist at stige til 200.000 kr., som aftalen bag aktiesparekontoen lægger op til. Det vil være et skridt tilbage i forhold til at skabe et stærkt marked for investeringer i små danske virksomheder.

Regeringen skal finde alliancer
Radikale Venstre er gået til forhandlingsbordet med nogle mere erhvervsvenlige tiltag. Heriblandt at fastholde den gradvise stigning for aktiesparekontoen og en stigning for investorfradrag til 800.000 kr. allerede fra 2020. Radikale Venstre foreslår også at droppe forlængelsen af sygedagpengeperioden, og ikke mindst en forhøjelse af både beskæftigelses- og jobfradraget for at reducere skattetrykket for folk i arbejde.  

Det kan dog blive en svær forhandling, da der også skal opnås enighed med mindst SF og Enhedslisten, som begge er overordnet positive overfor regeringens forslag. De to partier er gået til forhandlingerne med ønsker at forhøje skatten på kapital- og aktieindkomst yderligere. 

Dansk Erhverv savner, at finanslovsforslaget havde indeholdt poster, der afspejler ambitionerne i regeringens forståelsespapir, hvor der lægges op til, at Danmark skal være kendt som et grønt iværksætterland. Regeringens ambitiøse målsætning for grøn omstilling kræver tæt samarbejde med erhvervslivet og nye innovative løsninger fra iværksættere. Det hjælper Dansk Erhverv gerne med at konkretisere.

Ingen nye initiativer til iværksætteri
Regeringen lægger ikke op til at etablere nye iværksætterinitiativer på finansloven 2020, men lægger dog op til at fastholde de eksisterende puljer, som er etableret af den tidligere regering. I tabel 1 ses udvalgte udgiftsposter for finanslovsforslaget 2020, der helt eller delvist er målrettet iværksætteri.

Vilkår for iværksættere lader til at blive overskygget af andre dagsordner i dette års finanslovsforhandlinger. Dansk Erhverv har lavet en ordtælling af udvalgte ord i finanslovsforslaget for 2020 og sammenholdt hyppigheden med finanslov for 2019. Tællingen viser, at ord indeholdende ”iværksætter” og ”vækst” nævnes henholdsvist 16,1 pct. og 11,8 pct. færre gange i seneste finanslovsudspil. Antal af ord giver selvfølgelig ikke et fuldkomment billede af, hvor det politiske fokus er rettet imod, men kan give en indikation. Mange ord er desuden henvisninger til tidligere politiske aftaler.