Gemt

Illoyalt at fortælle konkurrenten om fusion

Bortvisning af en ejendomsmæglertrainee i opsigelsesperioden var berettiget. Traineen havde fortalt en konkurrent om en forestående fusion mellem arbejdsgiveren og et andet ejendomsmæglerfirma. Det var et brud på loyalitetspligten.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 24. oktober 2019

Hvad indeholder loyalitetspligten?
Medarbejdere har i ansættelsen pligt til at handle loyalt, herunder behandle oplysninger om arbejdsgiverens virksomhed fortroligt. Hvis en medarbejder overtræder loyalitetspligten, er det en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet, som kan give arbejdsgiveren ret til at bortvise medarbejderen.

Orientering om fusion
Et ejendomsmæglerfirma stod over for en fusion. I den forbindelse blev en ejendomsmæglertrainee opsagt, da der ville være behov for færre medarbejdere efter fusionen. Der blev afholdt møder med firmaets medarbejderne, hvor der i fortrolighed blev orienteret om den forestående fusion. Det blev indskærpet over for medarbejderne, at orienteringen var dybt fortrolig.

På trods af dette afslørede traineen informationen om den forestående fusion til en konkurrent, som han søgte ansættelse hos. Da arbejdsgiveren opdagede dette, måtte kunder og samarbejdspartnere informeres tidligere end planlagt, og fusionen måtte gennemføres før tid. På den baggrund bortviste arbejdsgiveren traineen. Det var traineen utilfreds med, og han rejste derfor sag mod virksomheden med krav om både godtgørelse for usaglig opsigelse som led i fusionen og erstatning for manglende løn i opsigelsesperioden samt godtgørelse for uberettiget bortvisning.

Vestre Landsrets afgørelse
Vestre Landsret nåede frem til, at ejendomsmæglertraineens stilling i sig selv indebar en pligt til at behandle en række oplysninger fortroligt. Derfor måtte traineen også have været klar over, at oplysningerne om den forestående fusion var information, der skulle holdes fortroligt. Kravet om fortrolighed var ikke ændret, fordi traineen var i opsagt stilling og havde behov for at forklare en mulig ny arbejdsgiver, hvorfor han var blevet opsagt.

Bortvisningen var derfor berettiget, og spørgsmålet om traineens eventuelle krav på godtgørelse for usaglig opsigelse som led i fusionen var derfor bortfaldet.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at loyalitetspligten gælder i hele opsigelsesperioden. En medarbejder, der som en del af sit sædvanlige arbejde håndterer fortrolige oplysninger, må anses for at være i stand til at vurdere, hvilke oplysninger der skal behandles fortroligt. Videregivelse af fortrolige oplysninger, der potentielt kan skade arbejdsgiveren, vil være en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet.

Endvidere illustrerer afgørelsen, at en efterfølgende berettiget bortvisning af en opsagt medarbejder indebærer, at et muligt krav om en godtgørelse for usaglig opsigelse bortfalder.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om bortvisning af en medarbejder.