Gemt

Danmarks tech-ambassadør: Vi savner evne til at understøtte start-ups

Dansk Erhverv samlede en række af Danmarks ambassadører til at høre pitches fra lovende danske iværksættervirksomheder. Mødet satte fokus på, hvordan vores danske ambassadører bedst kan repræsentere Danmark som iværksætternation. Til ambassadørmødet deltog blandt andet Casper Klynge, Danmarks Tech-ambassadør og Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i London, som begge arbejder hårdt for at hjælpe danske startups ud over grænserne.

Nyhed

Dansk Erhverv |Innovation og iværksætteri - 9. september 2019

Interview med Danmarks tech-ambassadør Casper Klynge og Danmarks ambassadør i London, Lars Thuesen. Af Jasmina Pless, Dansk Erhverv.

Casper Klynge, Danmarks tech-ambassadør, Silicon Valley

Hvad er dit indtryk af danske tech-iværksættere?

Når jeg sammenligner med tech-iværksættere rundt om i verden, har vi ikke noget at skamme os over i Danmark. Der er masser af talent, innovation og entreprenørskab. Danmark rykker på en lang række områder. Der hvor det måske halter i Danmark og i øvrigt i resten af Europa er vores evne til at understøtte, at start-ups bliver skaleret til at blive den næste generation af Unicorns (virksomheder med en værdi på over 1 mia. USD). I en bipolær tech-verden hvor USA og Kina fører an, bliver det vigtigt for vækst og jobskabelse i Europa.

Har du et godt råd til, hvordan danske tech-iværksættere kan få succes i USA?

Det er mit indtryk, at der ikke er én slagen vej. Men det at tænke stort hjælper. Vi kan godt lade os inspirere af den amerikanske tankegang omkring, at der ikke er grænser for, hvor stort endemålet er. Mange iværksættere i Silicon Valley starter op med en strategi om at blive de største i verden. I Danmark og Europa er målet ofte mere beskedent. Generelt virker den snusfornuftige og ydmyge tilgang ikke kanongodt i Palo Alto og omegn.

Hvad kan dansk iværksættermiljø lære af Silicon Valley?

Vi kan lære noget af den unikke krydsbestøvning der finder sted her - en symbiose mellem tech-virksomheder, universiteter og massiv adgang til investeringsvillig kapital. Til gengæld mangler Silicon Valley efter min mening en mere samfundsansvarlig og værdidreven tilgang til teknologi. Jeg tror – og håber - at samfundssind kan blive et endnu større konkurrenceparameter i fremtiden. Det kan forhåbentlig komme danske og nordiske tech-iværksættere til gode. Det er der i den grad brug for i en stadig mere digital verden.

 

Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i London

Hvad er dit indtryk af danske iværksættervirksomheder?

Ambassaden i London har nu i to år, i regi af vores Canute program, arbejdet struktureret med at introducere danske iværksættervirksomheder til det britiske marked og til fundraising muligheder i London. Vi udvælger naturligvis de bedste og de bliver vel modtaget og vi får god feedback fra vores britiske partnere på kvaliteten af både virksomhederne, deres produkter og deres business cases.

Har du et godt råd til, hvordan danske iværksættere kan få succes på det britiske marked?

UK er et meget stort marked, hvor rigtigt mange virksomheder fra hele verden forsøger at komme ind, så tit undervurderer danske virksomheder hvor meget tid og hvor mange ressourcer, der skal til for at blive succesfuld på det britiske marked. Der er i øvrigt tit behov for at skrue ned for den klædelige danske beskedenhed, når man taler om sin virksomhed og dens produkt!

London er kendt for at have et stærk venturekapitalmarked. Hvordan kan vi få København op på samme niveau?

London har et unikt europæisk og globalt kapitalmarked, og vi kan ikke bygge en kopi af samme størrelsesorden op i København. En mere frugtbar vej frem er nok at satse på at bygge så mange og så dybe forbindelser som muligt op mellem kapitalmarkederne i London og i København, så at danske virksomheder kan drage nytte af de bedste muligheder fra de to vidt forskellige økosystemer