Gemt

Hop i olieprisen kan koste danske jobs og produktion

Oliepriserne verden over steg ganske kraftigt mandag morgen efter angrebet på oliefaciliteterne i Saudi Arabien.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 16. september 2019

Prisen på nordsøolien er foreløbig steget med ca. 10% her til mandag morgen, og samme udvikling er sket på det amerikanske marked. Usikkerheden er enorm i øjeblikket, og yderligere stigninger i olieprisen kan ikke udelukkes. Hvis der bliver tale om en længere produktionspause i Saudi Arabien, der kommer til at forløbe over flere uger, så er der formentlige udsigt til en fortsat stigning i olieprisen over den kommende tid. Hvis stigningen i olieprisen bider sig fast over en længere periode, så vil det få konsekvenser for den økonomiske vækst både herhjemme og i udlandet.

Stigende oliepris hiver fart ud af dansk økonomi
En stigning i olieprisen rammer dansk økonomi på samme måde som en skattestigning, der øger både virksomhedernes og husholdningers energiudgifter. Særligt hos fremstillings- og transportvirksomheder, hvor olie er et væsentligt produktionsinput. Endelig vil stigningen i olieprisen trække i retning af at dæmpe væksten i vores samhandelslande og dermed forværre de danske virksomheders eksportmuligheder

En stigning i olieprisen på 10% koster en typisk dansk familie 1.000 kr.
For en almindelige børnefamilie rammer en stigning i olieprisen direkte ind i husholdningsbudgettet. Ifølge Danmarks Statistiks seneste forbrugerundersøgelse bruger en familie med børn årligt ca. 10.000 kroner på benzin og diesel. Dertil kommer udgifter til eksempelvis opvarmning, der også er påvirket af udviklingen i olieprisen. Det betyder, at stigningen i olieprisen på fx 10% vil koste en typisk børnefamilie ca. 1.000 kroner årligt. Det er penge, der ellers kunne være brugt til at andet forbrug eller øget opsparing.

Dansk økonomi er relativt robust over for olieprisstigninger
De økonomiske konsekvenser for erhvervslivet varierer naturligvis fra branche til branche. I brancher, hvor energiintensiteten er lav, vil en stigning i olieprisen have relativt små negative konsekvenser. Dertil er der nogle brancher, der ligefrem kan have konkurrencemæssig fordele af en stigning i olieprisen – det gælder fx vindmølleindustrien. Fremstillingssektoren, hvor energiforbruget typisk er størst, vil blive mest berørt.

Samlet set er regningen for en stigning i olieprisen alt i alt negativ for dansk økonomi. Ifølge beregninger på Det Økonomiske Råds sekretariats makromodel, SMEC, så vil en varig stigning i olieprisen på 10 dollar, mindske BNP med ca. 0,3% i løbet af de første 3-4 år. Svarende til ca. 5 mia. kr. og 5.000 jobs. Dertil vil de statslige indtægter fra Nordsøen bliver mindsket med ca. 2-2,5 mia. kr. årligt.

Dansk økonomi er dog relativt energieffekt i en international sammenligning, og har dertil en stor tilstedeværelse inden for grøn energi. Det betyder, at dansk økonomi vil blive mindre hårdt ramt af en stigning i olieprisen end mange af vores nabolande. Det gælder særligt Tyskland og Sverige, hvor den energitunge fremstillingssektor udgør en væsentlig andel af den samlede økonomiske aktivitet.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil