Gemt

Har du styr på oprindelsesmærkning af den primære ingrediens?

28. april 2020

De fælles EU-regler om oprindelsesmærkning af fødevarers primære ingrediens trådte i kraft den 1. april 2020. Fremover skal det anføres, hvor en fødevares primære ingrediens kommer fra, hvis det er forskelligt fra fødevarens oprindelse.

Ifølge forordningen om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens (775/2018) skal det anføres, hvor den primære ingrediens i en fødevare kommer fra, hvis der, på frivillig basis, er angivet et oprindelsesland eller herkomststed i mærkning, og hvis dette land eller sted ikke er det samme som der, hvor den primære ingrediens kommer fra. Formålet med de nye regler er at undgå vildledende fødevaremærkning, som antyder, at en fødevare har en anden oprindelse, end den rent faktisk har.

Forordning 775/2018 om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens er en gennemførselsforordning til forordning 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne.

Fødevarestyrelsen har informeret Dansk Erhverv om, at selvom reglerne om oprindelsesmærkning af den primære ingrediens nu er trådt i kraft, vil de ikke gå ud og sanktionere for mærkningsfejl på dette område med det samme, men vil i stedet vejlede om de nye regler.

Spørgsmål-svar
Dansk Erhvervs fødevareteam har løbende været i kontakt med Fødevarestyrelsen om fortolkningen af de nye regler, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Vi har allerede fået svar på en række spørgsmål, som ses herunder:

  • Er fødevarevirksomhedens adresse en oprindelsesangivelse? Nej, en fødevarevirksomheds navn, firmanavn eller adresse er ikke en oprindelsesangivelse, heller ikke hvis der foran navn og adresse står “pakket i". Derimod vil det opfattes som en oprindelsesangivelse, hvis der står “produceret i".
  • Kan en fødevare have ingen primær ingrediens? Ja, hvis der ikke er en ingrediens, der udgør mere end 50 procent af fødevaren, og ingen ingrediens forbindes med varebetegnelsen.
  • Kan en fødevare bestående af kun én ingrediens have en primær ingrediens? Ja, hvis der er tale om et forarbejdet produkt, hvor den sidste væsentlige ændring foregik i et andet land end råvarens oprindelsesland. For eksempel kakaobønner fra Ghana, der forarbejdes til kakaopulver i Holland. I dette tilfælde vil kakaopulverets oprindelse være Holland.
  • Er der indarbejdede varebetegnelser, der ikke opfattes som en oprindelsesangivelse? Ja, for eksempel frankfurter, wienerbrød og herbes de Provence (krydderiblanding).

Læs flere spørgsmål og svar om de nye regler her: EU-Kommissionens vejledning.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer