Gemt

Panikken har sluppet ZEW-indekset - men nye skuffelser kan vente

Tirsdag blev der offentliggjort tal, der viser at det tyske ZEW-tillidsindeks steg fra -49,5 i marts til 28,2 i april. Det er umiddelbart et yderst overraskende comeback efter at ZEW-indekset ellers faldt med historisk styrke i marts.

Nyhed

21. april 2020


Tirsdag blev der offentliggjort tal, der viser at det tyske ZEW-tillidsindeks steg fra -49,5 i marts til 28,2 i april. Det er umiddelbart et yderst overraskende comeback efter at ZEW-indekset ellers faldt med historisk styrke i marts.

Forklaringen på stigningen her i april er dog nok også, at forventningerne netop faldt meget voldsomt i marts. Stigningen skal altså ses i lyset af at den panik, der prægede marts, nu i højere grad er blevet afløst af et mere nøgternt syn på fremtiden. Finansanalytikerne er simpelthen begyndt, at kunne se lys for enden af en meget lang tunnelen. Det genses også på de finansielle markeder, hvor der siden udgangen af marts har været en mere positiv udvikling.

Ser vi derimod på analytikernes vurdering af den nuværende økonomiske situation, så er det fortsat et meget dystert billede der tegnes Her faldt vurderingen til indeks -91,5 i april, hvilket er 48,4 indekspoint lavere end i marts. Det er et meget dramatisk fald, der vidner at om virusudbruddet har skubbet tysk økonomi ned i et dybt sort hul.

Men der er samtidig en forventning om, at nedturen bliver midlertidig, og at der igen vil være positiv vækst i tysk økonomi fra tredje kvartal og frem. Genopretningen forventes dog at blive langsom, således at vi skal om på den anden side af 2022 før BNP igen vil være tilbage på niveauet fra før viruskrisen.

Dagens tal fra Tyskland fremstår som et spinkelt håb i en ellers svær tid. Jeg krydser naturligvis fingrer for at den økonomiske nedtur bliver kortvarigt i Tyskland og at der igen blive positiv vækst i slutningen af året. Men det er godt nok usikkert som tingene ser ud nu.

Her på den korte bane er der i min optik ingen tvivl om, at den økonomiske nedtur i Tyskland bliver omfattende. BNP vil formentlig falde med 6-10%. Det vil i så fald være det største økonomiske tilbageslag siden finanskrisen i 2009, hvor BNP-væksten i Tyskland endte på -5,6 pct.

Det er naturligvis ikke en positiv nyhed for dansk økonomi. Der er op imod 100.000 danske jobs er direkte knyttet op til eksporten til Tyskland. Der er altså desværre mange danskere, der kan miste deres arbejde som en direkte konsekvens af den betydelige økonomiske nedgang i Tyskland. Vi må derfor også håbe meget på, at krisen i Tyskland og resten af verden blive relativt kortvarig.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil