Gemt

Coronaledigheden er blevet reduceret med 30% på fire uger

Offentliggjorte tal fra Beskæftigelsesministeriet mandag viser, at ledigheden faldt med 3.544 personer i sidste uge (uge 34). Dermed er ledigheden nu faldet med i alt 13.650 personer over de seneste fire uger.

Nyhed

24. august 2020

Det er en rigtig glædelig nyhed, der betyder, at stigningen i ledigheden under coronakrisen er blevet reduceret fra et topniveau på 50.800 personer til nu 35.100 personer i august. Mandagens glædelig nyhed er altså, at coronaledigheden foreløbigt er blevet reduceret med knap 30% på kun fire uger

Foreløbige tal viser samtidig, at der generelt har været et fald i antallet af personer på lønkompensationsordningen hen over sommeren. Men nok så vigtigt har vi set en tydelig stigning i antallet af nye jobopslag og en begyndende stigning i beskæftigelsen. De seneste ugers tydelige fald i ledigheden bør derfor også ses som et klart tegn på, at der igen er fremgang på store dele af det danske arbejdsmarked.

Efteråret kan byde en ny stigning i ledigheden
Selv om ledigheden er faldet fornuftigt over de seneste uger, så ser vi fortsat ind i et meget usikkert efterår, hvor ledigheden igen kan stige mærkbart. Det kan ske i forbindelse med, at lønkompensationsordningen afvikles d. 29. august. Det er særligt en risiko i de hårdest berørte brancher inden for oplevelseserhvervene, der tæller hoteller, restauranter, turisme og underholdning.

Dertil er der desværre også en risiko for, at vi kommer til at se en tiltagende smitte hen over efteråret. Det gælder både herhjemme og i udlandet. Hvis en stigende smutte igen skræmmer forbrugerne hjem i stuerne, så vil et nyt stort tilbageslag desværre hurtigt kunne ramme dansk økonomi igen og føre til en tydelig stigning i ledigheden. Man skal dermed også være meget varsom med at tro at de seneste ugers tydelige fald i ledigheden per automatik fortsætter over de kommende uger.

Politikerne skal sove med støvlerne på
Det er derfor også meget vigtigt, at man fra politiske side fortsat holder hånden under de virksomheder, der er ramt af restriktioner i forbindelse med virusudbruddet. Dertil bør politikerne allerede nu have nye hjælpepakker klar i skuffen, hvis smitten igen kommer ud af kontrol og det bliver nødvendigt at lukke ned for hele eller dele af samfundet. Det er uhyre vigtigt, at den politiske reaktion kommer hurtigt og resolut, hvis vi skal undgå de helt store økonomiske skadevirkninger af et eventuelt nyt smitteudbrud.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil