Gemt

2020 vil byde på færre konkurser end 2019

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag viser, at der var 180 konkurser blandt aktive virksomheder i november. Det er en stigning på blot 2 pct. i forhold til oktober.

Nyhed

04. december 2020

Der er altså endnu ikke tegn på, at coronakrisen har udløst en ny konkursbølge i dansk økonomi. Tværtimod, fristes man til at sige. I årets første 11 måneder har der nu været i alt 2.030 konkurser blandt aktive virksomheder. Til sammenligning var der hele 2.590 konkurser blandt aktive virksomheder i 2019. Vi er altså i den lidt overraskende situation, at antallet af konkurser i år efter alt at dømme bliver lavere end i opsvingsåret 2019.

Det er først og fremmest en rigtig positiv nyhed, der viser, at dansk økonomi generelt er kommet fornuftigt igennem coronakrisen. Et stærkt dansk erhvervsliv kombineret med betydelige hjælpepakker, og en succesfuld genåbning af dansk økonomi hen over foråret, har i høj grad bidraget til at holde antallet af konkurser nede. Det skal vi prise os lykkelige for, da en ukontrolleret stigning i antallet af konkurser ville have forstærket den økonomiske nedtur betydeligt.

Flere konkurser i vente inden for oplevelseserhvervene
Ser vi fremad, så må vi dog nok berede os på en begyndende stigning i antallet af konkurser. Det gælder primært inden for oplevelseserhvervene, hvor mange virksomheder fortsat er hårdt presset af coronakrisen. I Danmarks Statistiks seneste opgørelse af erhvervenes påvirkning af covid-19 angiver hele 40% af rejseburearne, at der er ”nogen” eller ”meget stor risiko” for, at de må afvikles over de næste tre måneder. Det tilsvarende tal for restauranter og hotellerne er hhv. 16 pct. og 12 pct. Det er en risiko, der er meget håndgribelig med tanke på, at vi går en hård vinter i møde med høj smitte og mere udbredte restriktioner.

Der er derfor også brug for tiltag, der målrettet understøtter danskernes forbrug i oplevelsesindustrien. Det kan bl.a. ske ved at udvide den eksisterende boligjobordning til også at inkluderer hoteller- og restauranter eller alternativt udbetale en såkaldt oplevelsescheck til danskerne.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil