Gemt

Dansk Erhverv med i samarbejde om etablering af et genanvendelsesmarked for kemiaffald fra industrien

17. december 2020

Dansk Erhverv og Kemi & Life Science igangsætter i 2021 det nye MUDP-projekt GEAR, som sigter på at genanvende 37.000 ton kemiaffald fra især Pharmaindustrien. Dette skal føre til store CO2-reduktioner og positive effekter for klimaet, da kemikalier primært laves ud fra fossile olier.

Dansk Erhverv, Kemi & Life Science, LIF og Kosmetik- & Hygiejnebranchen samt en række medlemsvirksomheder og Aalborg Universitet er blevet tildelt et projekt under Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-projektpulje på 4.76 mio. kr. Projektet har navnet Kemiske stoffer i en cirkulær økonomi, og har til formål at udvikle grundlaget for genanvendelse af kemiske stoffer baseret på tanken om cirkulær økonomi med fokus på hele forsyningslinjen - fra produktion af kemikalier, distribution, anvendelse, bortskaffelse mv.

Videreførelse af tidligere projekt
MUDP-projektet er en videreførelse af et tidligere projekt, der har titlen Generering og anvendelse af sekundære kemiske ressourcer (GEAR). I det tidligere projekt lagde man grundstenene for cirkulær kemi, da rapporten afdækkede de tekniske muligheder og udfordringer, for at der kan ske en ændring hos de virksomheder, der anvender jomfruelige stoffer, hvor stofferne efter endt brug fortsat er til stede, og derfor ikke er forbrugt.

Rapporten fra GEAR-projektet kan læses her: Generering og anvendelse af sekundære kemiske ressourcer (GEAR)

Banebrydende projekt
Projektet er banebrydende og følges tæt af EU-kommissionen. Det er planen, at de danske resultater skal foldes ud til alle industrier i EU for at høste de enorme miljøpotentialer, der ligger i EU, hvor forbruget af kemi ligger i omegnen 85 mio. kr.

Mange virksomheder deltager
Det er brancheforeningen Kemi & Life Science, der er projektejer, og Dansk Erhverv fungerer som medejer. Kosmetik & Hygiejne Branchen og LIF deltager som foreninger og med deres medlemmer inden for kosmetikindustrien og pharmaindustrien. Der er plads til, at nye virksomheder kan deltage.

Projektets tidsplan
Projektet starter 1. december 2020 og afsluttes med levering af slutregnskab senest 1. oktober 2022.

Hvad handler projektet om?

  • Mere bæredygtighed

  • Udvikling/videreudvikling af filterteknik til rensning af brugte proceshjælpestoffer fra pharmavirksomheder

  • Destillation indgår også (reference)

  • Verificer renheds-/urenhedsprofil før/efter rensning

  • Test nye produkter, hvor renset proceshjælpestof indgår og erstatter tilsvarende virgint stof

  • Nye forretningsmodeller, CO2-aftryk og -reduktion


Projektopstart
Der bliver afholdt et indledende webinar for alle deltagere den 13. januar 2021. Har du eller din virksomhed lyst til at følge projektet, er du velkommen til at kontakte miljøpolitisk chef Jakob Zeuthen.