{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
17. december 2020
Kære alle medlemmer
Året 2020 kan karakteriseres som året, hvor EU for alvor fik sat handling bag miljøindsatsen med sin omfattende Green Deal og cirkulære handlingsplan. Signalet fra EU er meget klart: EU som region og medlemslandene skal omstille deres samfund til at være ressourceeffektive af hensyn til biodiversiteten, klimaet, forsyningssikkerhed og for at styrke konkurrencekraften. Dansk Erhverv skrev sidste år i sin hilsen til jer, at en miljødagsorden aldrig før har fyldt så meget i samfundet. Det kan vi kun gentage, men med forstærket kraft.
Året kan også kendetegnes som et år med etablering af EU’s producentansvar for emballager i centrum. Det er sjældent, at Dansk Erhverv har øjnet en miljøudfordring for markedet i størrelse med producentansvaret. Alle danske virksomheder bør i 2021 gå i gang med at kigge mere målrettet på, hvordan miljøagendaen kommer til at påvirke deres forretning. Klimaet er selvfølgelig en væsentlig andel af miljøagendaen og skal indtænkes på lige fod med cirkulær økonomi, hensynet til biodiversitet og sundhed over for kemikalier. Mere end nogensinde er den helhedsfokuserede miljøindsats vigtig at håndtere for at sikre troværdighed og relevans.
En længeventet reform af affaldssektoren blev også en realitet med et politisk forlig i juni. Med forliget forventer politikerne, at der vil komme en rivende udvikling inden for genanvendelse og cirkulær økonomi, hvor Danmark får optimale rammer for at gøre sig gældende i kapløbet om fremtidens grønne affaldsløsninger. Og Dansk Erhverv er enig. Forliget rummer i høj grad de ønsker, der har stået på virksomhedernes ønskeliste i et årti.
EU lancerede den meget ambitiøse Green Deal i starten af 2020 med et løfte om at uddele 100 milliarder euro i en overgangsperiode til at hjælpe medlemslande med at etablere en ‘low-carbon’ økonomi ved primært at opgive kul. EU’s klimaambitioner blev hævet med målet om at blive klimaneutral i 2050. Ud over at lancere ”fra-jord-til-bord”-strategien og en ny kemikaliestrategi, især for at få bugt med hormonforstyrrende stoffer, ønsker Green Deal også en ny strategi for cirkulær økonomi, der skal inddrage industrien, samfundet og forbruget for omstilling til et bæredygtigt forbrug. Cirkulær økonomi bliver en kæmpe udfordring for lovgiverne, for omstillingen er kompliceret og påkræver, at lovgivningerne kan regulere på tværs.
På plastsiden blev det officielt, at Danmark forbyder plastposer og tilsat mikroplast i kosmetik fra 1. januar 2021, ligesom den tredoblede plastafgifttrådte i kraft d. 1. januar 2020. Den afgift fritager desværre ikke genanvendt plast for at blive supplement til cirkulær økonomi og grøn omstilling. 2020 blev også året, hvor EU vedtog det endelige forbud mod engangsplastprodukter med ikrafttrædelse juni 2021. Dette initiativ skal reducere unødigt forbrug af plast.
Året sluttede med, at Regeringen lancerede ønsket om en ny kemiindsats 2022-25 og en høring for en ny dansk cirkulær handlingsplan, der med 126 initiativer skal omstille Danmark til større ressourceeffektivitet. Her vil Dansk Erhverv arbejde for, at den danske indsats kobles til Green Deal og understøtter de muligheder, danske virksomheder skal opnå på EU’s indre marked. Året 2020 blev et meget travlt og udfordrende år for Dansk Erhvervs miljø- og ressourceindsats.
Vi ser frem til 2021
2021 bliver mindst et lige så spændende år, hvor Dansk Erhvervs miljø- og ressourceteam skal arbejde for, at en dansk kemindsats 2022-2025 bidrager til større forbrugersikkerhed omkring kemien, når der e-handles. Den skal være lige så god, som når man handler ind i fysiske butikker og der må ikke herske tvivl om produktsikkerhed. Dansk Erhverv vil arbejde for at, der etableres et effektivt genanvendelsesmarked gennem ny lovgivning, der implementer affaldsforliget, og gennem et projekt, hvor veje skal findes til genanvendelse af kemirestprodukter for bl.a. at få skabt nye grønne jobs, teknologiudvikling og mindre CO2 belastning. Eco-designdirektivets åbning for at styrke omstilling til øget genanvendelse af elektronik, elektriske produkter og tekstiler vil uden tvivl udfordre indsatsen. Øget genanvendelse, en forbrugerret til at reparere, længere levetider og lange reservedelsgarantier bliver en del af diskussionen. Dansk Erhverv arbejde for at få etableret en ordning, der kan styrke forbrugernes incitamenter til at få repareret bl.a. tøj og elektriske produkter, såsom køleskabe.
Et af hovedfokusområderne for miljø- og ressourcetemaet i 2021 bliver den fortsatte etablering af EU’s producentansvar i Danmark. Dette har været en vigtig og ressourcekrævende indsats i 2020. Producenttansvaret bliver en forpligtelse for hovedparten af alle danske virksomheder, der lander produkter på det danske marked i 2025. Ordningen skal øge genanvendelsen og kvaliteten af den samt sikre udvikling af mere bæredygtige emballager. Dansk Erhverv arbejder derfor også intensivt med at hjælpe sine medlemmer med at komme ombord med en forståelse af, hvad en bæredygtig emballage betyder.
På arrangementsiden vil miljø- og ressourceteamet fortsat lancere webinar-updates af alt, hvad der er aktuelt for medlemmerne. I det nye år vil der blive meldt datoer ud for møder i Miljø- og Ressourcenetværket og Forum for Bæredygtige Emballager. Tilbage er der kun at sige tak for et herligt 2020 år i miljøets navn. Vi glæder os til at tage fat på 2021 sammen med jer og især til at diskutere cirkulær økonomi og dennes forretningsmodeller, ecodesign, producentansvar for emballager og tekstiler samt bæredygtig kemi.
Rigtig god jul og godt nytår.
Med venlig hilsen,
Dansk Erhvervs miljø- og ressourceteam
Chefkonsulent Lisbet Hagelund og Miljøpolitisk chef Jakob Zeuthen