Gemt

Øget fokus på iværksætteri i Finansloven 2021

08. december 2020

Aftalen om Finansloven for 2021 er i det store hele præget af de corona-tiltag, som er vedtaget i løbet af 2020, og som også er kommet SMV'er og iværksættere til gavn. Det glæder Dansk Erhverv.


Tiltagene er kommet SMV’er og iværksættere til gavn igennem garanti- og matchfinansieringsordninger i blandt andet Vækstfonden. Derudover videreføres og opjusteres en række iværksætterrettede tiltag fra den tidligere VLAK-regering, blandt andet SMV:DIGITAL og Fonden for Entreprenørskab.

”Det er glædeligt, at iværksætteri i højere grad kommer i fokus i 2021 i forhold til, hvad vi har set i 2020. SMV'er og iværksættere er afgørende for at få Danmark stærkt ud af både corona-krisen og i forhold til den grønne omstilling,” siger Dansk Erhvervs chefkonsulent for iværksætterpolitik, Jasmina Pless.

På Finansloven for 2021 er der følgende nye tiltag, der gavner iværksættere og SMV'er:

Kompetenceløft af iværksættere
Der etableres en pulje på 15,2 millioner kr. i 2021, der skal bruges til at løfte kompetencerne hos iværksættere i hele landet.

Forlængelse af Små Vækstkautioner
Vækstfondens Små Vækstkautioner, der stod til at udløbe fra årets udgang, forlænges frem til 2023. Ligeledes forlænges matchfinansieringsordningen frem til 2023, hvilket er 1 år længere end tidligere budgetteret.

Etablering af grønt iværksætterpanel
Dette panel skal understøtte en styrket indsats for iværksætteri på tværs af landet for at anspore flere til at stifte ny forretning og gribe nye vækst- og eksportmuligheder, herunder til grønne iværksættere. I 2021 og 2022 tilføres panelet 4 millioner kr. årligt.

Grøn iværksætterpulje til ungdomsuddannelserne
Der etableres en iværksætterpulje med et grønt fokus, som kan søges på tværs af ungdomsuddannelserne. Den skal bruges til at fremme undervisning i grønt iværksætteri. Puljen bliver på 10 millioner kr. årligt i perioden 2021-2023.

Virksomhedsprogram til omstilling af SMV'er
Der etableres et virksomhedsprogram knyttet til omstilling af SMV’er i hele landet. Programmet vil gøre det muligt for SMV’er at få finansieret rådgivning om grøn og digital omstilling, vækstrådgivning og forretningsudvikling samt indkøb af konkret teknologi, produktionsudstyr, software mv., som kan bidrage til omstillingen af virksomheden, herunder også grøn omstilling. Programmet vil være særlig relevant for SMV’er i hårdt ramte områder og vil også kunne understøtte virksomhedernes overgang til en mere bæredygtig, grøn og konkurrencedygtig forretning.

Oprettelse af 7 regionale vækstteams
Der nedsættes 7 regionale vækstteams placeret i Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland, Fyn, Sjælland og Øerne samt Hovedstaden og Bornholm. De skal komme med anbefalinger til, hvordan der bedst kan investeres i lokale erhvervsstyrker, så de kan udvikle sig til lokale erhvervsfyrtårne og styrke vækst og beskæftigelse i en hel landsdel, samt yderligere tiltag, som kan genstarte vækst i deres landsdel. De regionale vækstteams skal blandt andet tilvejebringe et analysegrundlag vedrørende lokale styrker, potentialer og udfordringer. Desuden skal de komme med anbefalinger til, hvordan de afsatte midler bedst kan investeres i lokale erhvervsstyrker og potentialer. Der afsættes 300 millioner kr. i 2021 samt 525 millioner kr. i 2022. Fra denne pulje skal der også tildeles midler til virksomhedsprogrammet til omstilling af SMV'er.

Det er alt sammen tiltag, som Dansk Erhverv byder velkomment i en tid, hvor det er vigtigt at holde gang i dansk økonomi og understøtte nye forretningsideer.