Gemt

Pakkeafgift undgået i finansloven

07. december 2020

Den foreslåede pakkeafgift, der vil skade dansk e-handel og konkurrencen mellem postvirksomheder, er efter hårdt pres fra Dansk Erhverv ikke kommet med i finanslovsforliget. Finansieringen af betaling til PostNord for postbefordringspligten skal nu forhandles i Transportministeriet.


Regeringens forslag om en afgift på breve og pakker til at finansiere en betaling til PostNord for postbefordringspligten af breve og internationale forsendelser bliver alligevel ikke til noget.

Afgiften ville særligt ramme PostNords konkurrenter og deres store kunder, særligt i dansk internethandel. Dansk Erhverv har arbejdet kraftigt imod denne afgift, da den vil forvrænge konkurrencen mærkbart mellem postvirksomhederne i Danmark. Afgiften ville også stille danske virksomheder inden for internethandel endnu vanskeligere i konkurrencen med udenlandske virksomheder.

Brug råderummet i stedet for afgift
Dansk Erhverv er tilfreds med, at der ikke har været politisk støtte til at indføre afgiften som en del af finanslovsaftalen.

I stedet har Dansk Erhverv ønsket, at betalingen til PostNord finansieres af råderummet på finansloven uden pakkeafgiften. Det er ikke sket i denne omgang, da partierne ikke har kunnet blive enige om en finansiering.

Forhandlingerne om en revideret postlov genoptages derfor nu i Transportministeriet, hvor finansieringen af betalingen til PostNord også skal forhandles.

Send postbefordringspligten i udbud hurtigst muligt
Dansk Erhverv vil fortsat arbejde for, at pakkeafgiften ikke kommer på bordet igen, hvilket man heller ikke forventer vil ske. Samtidig arbejdes der fortsat for, at betalingen til PostNord reduceres fra det foreslåede niveau på omkring 300 millioner kr., da en så høj betaling vil skade konkurrencen.

Endelig ønsker Dansk Erhverv, at befordringspligten reduceres til breve og internationale forsendelser, samt at postbefordringspligten sendes i udbud hurtigst muligt.

Kontakt

Rådgivning & Rekruttering

Jakob Tietge

Fagchef for servicebrancherne
Medarbejderprofil