{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Opsigelsen af en stresssygemeldt medarbejder, der var ansat i et fleksjob som følge af en knæskade, var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven, da medarbejderen ikke var handicappet i lovens forstand.
Dansk Erhverv | Personale - 14. februar 2020
Opsigelse af en medarbejder skal være sagligt begrundet
En opsigelse fra virksomhedens side skal altid kunne begrundes sagligt i enten virksomhedens eller medarbejderens forhold. Kan opsigelsen ikke begrundes ud fra saglige hensyn, kan virksomheden risikere at skulle betale en godtgørelse til medarbejderen.
Hvis en medarbejder er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, gælder der en udvidet beskyttelse mod opsigelse. Ifølge forskelsbehandlingsloven må en medarbejder ikke forskelsbehandles på grund af sit handicap. Det betyder, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på handicappet ved beslutning om fx opsigelse.
En person er handicappet, hvis vedkommende har en fysisk eller psykisk lidelse, der medfører en funktionsnedsættelse, og denne funktionsnedsættelse forhindrer personen i at kunne deltage i arbejdslivet på lige fod med andre. Der er yderligere et krav, at funktionsnedsættelsen er af lang varighed.
Det er medarbejderen, som skal løfte bevisbyrden for, at han/hun er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.
Opsagt på grund af den økonomiske situation
I den konkrete sag blev en medarbejder, der var ansat som banemedhjælper i en golfklub, opsagt på grund af golfklubbens økonomiske situation. Medarbejderen var ansat i et fleksjob som følge af en knæskade. På opsigelsestidspunktet havde medarbejderen 9,5 års anciennitet i sit fleksjob, og han havde været sygemeldt med stress i ca. et halvt år.
Få måneder inden medarbejderens opsigelse blev der ansat fem nye medarbejdere i golfklubben, der blandt andet skulle udføre medarbejderens arbejdsopgaver fremover.
Medarbejderen mente, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven, idet han var handicappet som følge af sit fleksjob og stresssygemeldingen. Medarbejderen mente også, at opsigelsen var usagligt begrundet. Hans forbund indbragte derfor sagen for Afskedigelsesnævnet.
Hverken stresssygemeldingen eller fleksjobbet udgjorde et handicap
I Afskedigelsesnævnet konstaterede opmanden indledningsvis, at der ikke under sagen var blevet fremlagt oplysninger om knæskaden. Allerede af den grund havde medarbejderen ikke bevist, at knæskaden kunne anses for et handicap. Medarbejderens ansættelse i fleksjob var heller ikke i sig selv et tilstrækkeligt bevis for, at knæskaden på opsigelsestidspunktet udgjorde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.
Opmanden konstaterede endvidere, at stresssygemeldingen ikke var af lang varighed, og at der ikke på opsigelsestidspunktet forelå en prognose, som fastslog, at begrænsningen ville være af lang varighed.
På tidspunktet for opsigelsen var medarbejderen derfor ikke handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.
Opsigelsen var ikke begrundet i saglige hensyn
Herefter skulle opmanden tage stilling til, om opsigelsen var usaglig. Da der en måneds tid inden opsigelsen var blevet udarbejdet en arbejdsfastholdelsesaftale med jobcentret, vurderede opmanden, at opsigelsen af medarbejderen skulle undergives en skærpet saglighedsbedømmelse. Derfor skulle golfklubben bevise, at udvælgelsen af medarbejderen til opsigelse var sket ud fra saglige kriterier.
Virksomheden kunne ikke løfte denne bevisbyrde, og opmanden fastslog derfor, at opsigelsen var usaglig. Opmanden lagde afgørende vægt på ansættelsen af de fem medarbejdere kort tid før opsigelsen samt det forhold, at medarbejderens arbejdsopgaver ikke bortfaldet. Virksomheden blev derfor pålagt at betale 50.000 kr. i godtgørelse til medarbejderen.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen illustrerer, at vurderingen af, om en medarbejder lider af et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, beror på en konkret vurdering af samtlige af sagens omstændigheder, herunder fx lægelige oplysninger om funktionsnedsættelsens omfang og varighed. At medarbejderen er ansat i et fleksjob, er således ikke i sig selv tilstrækkeligt til at kunne løfte bevisbyrden for, at medarbejderen er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.
Dansk Erhverv anbefaler vores medlemmer at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse af en medarbejder, der potentielt kunne være handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, herunder en medarbejder der er ansat i et fleksjob.