Gemt

Klimapolitikken ud af osteklokken

Regeringen har samlet tretten klimapartnerskaber, som skal komme med forslag til, hvordan erhvervslivet kan bidrage til at løse den grønne udfordring. Både klimapartnerskaber og Folketingets klimalov med bredt flertal fortæller om store ambitioner. Mit mål er, at ambitionerne bliver forløst klogt i vækstskabende løsninger i 2020.

Nyhed

Dansk Erhverv Magasinet nr 1 | 2020 Af Brian Mikkelsen

Regeringen og Folketinget får tomlen op fra Dansk Erhverv for den brede politiske aftale om klimaloven. Det er vigtigt for dansk erhvervsliv, at der er stabilitet og langsigtede rammer. Det er også afgørende for alle danske virksomheder, store som små, fra Brande til Bornholm, at vækst og udvikling skal gå hånd i hånd med store klimaambitioner.

Den nye klimalov har det meget ambitiøse, nationale mål om reduktion af drivhusgasudledningen på 70 procent i 2030. Men den sætter heldigvis også en helt ny global retning på klimapolitikken.

Osteklokkepolitik
Vi ser klimaloven som et endegyldigt opgør med en politisk retning, hvor man i klimaets navn med den ene hånd lukker klimabelastende virksomheder i Danmark, og med den anden hånd øger importen af selvsamme klimabelastende produkter og løsninger fra udlandet.

Hvis klimapolitik har for ensidigt fokus på den hjemlige CO2-udledning, så risikerer vi at ende i en dansk osteklokke, hvor vi laver løsninger i og til osteklokken, mens vi skubber problemerne ud af klokken.

»Klimaet kender jo ikke grænser.«

- Brian Mikkelsen

Men klimaet kender jo ikke grænser. Derfor vil vi meget gerne kvittere for den nye klimalovs krav om global effekt, der sætter en stopper for at kunne flytte klimaudfordringerne uden for rigets grænser. Dansk Erhverv har længe været fortaler for, at klimapolitikken skal ud af osteklokken.

Vi har nu behov for modige politik-tiltag for at skabe grønne løsninger, der giver vækst – her er klimapartnerskaberne vigtige.

Klima, vækst og velstand
Den 13. november sidste år lød startskuddet til regeringens tretten klimapartnerskaber med erhvervslivet. Regeringen vil vise resten af verden, at klimakamp, vækst og velstand kan gå hånd i hånd.

Hvert partnerskab består af flere sektorer, som skal samarbejde om at reducere deres drivhusgasudledninger. Allerede i midten af marts i år skal partnerskaberne aflevere deres anbefalinger til regeringen, som derefter skal udvikle klimahandlingsplaner.

Derudover har Dansk Erhverv yderligere rakt ud til mere end 200 virksomhedsejere og ledere, samt tusindvis af medlemsvirksomheder for at få ekstra input til de fire klimapartnerskaber. Jeg er stolt over at se det engagement og den seriøsitet, som danske virksomheder kaster sig ind i arbejdet med. Derfor en opfordring til alle om at komme med bidrag. Min og Dansk Erhvervs medarbejderes dør står altid åben.   

Klimapolitik og erhvervseventyr
Hvad betyder al den klimafokus for Dansk Erhvervs medlemmer? Målet for Dansk Erhvervs klimapolitik er at begrænse CO2-udledninger ved at skabe fremtidens grønne løsninger, der i sidste ende kan blive til vækst- og eksporteventyr for dansk erhvervsliv. Vi skal finde de banebrydende grønne løsninger. Ad den vej kan vi fortsat skabe job, så vi viser resten af verden, at den gode klimaindsats kan gå hånd i hånd med vækst og velstand; at den grønne omstilling faktisk kan bidrage til at øge levestandarden.

»Vind har erstattet kul verden over, så CO2-udledningen er nedsat på globalt plan med knap 600 mio. ton.«

- Brian Mikkelsen

Vi har før skabt eventyr. Tænk bare på vindenergi. Vi kender alle historien om den danske teknologi, der fik finansiering, fokus og rammevilkår til at vokse sig stor. Vi tænker måske ikke så meget på det, men fordi vind har erstattet kul verden over, så er CO2-udledningen nedsat på globalt plan med knap 600 mio. ton. Det er over 100 gange de samlede danske udledninger. Den historie skal gentages i andre brancher.

Dansk Erhverv har derfor en ambition om at skabe nye, danske erhvervseventyr, der kan bidrage til at nedsætte udslippet af drivhusgasser på globalt plan med endnu en halv milliard ton CO2. Og vores ambition skal indfries samtidig med, at det øvrige erhvervsliv får rammer, som giver plads til vækst og fortsat velstand.

Hjemmefront, skalerbarhed og globalt klima-ikon
Denne tredelte ambition er kompasset for Dansk Erhvervs indsats og rammen for den ønskede grønne omstilling af vores samfund, når regeringen skal omsætte klimapartnerskabernes anbefalinger til konkrete løsninger. Nu skal klimapolitikken gøres konkret, og løsningerne skal eksporteres ud af osteklokken.Danmarks grønne omstilling skal både hjælpe klimaet og resultere i vores næste eksporteventyr. Det må være ambitionen. Helt enkelt.

Dansk Erhvervs ambition er tredelt:

1: Vi skal gøre en forskel herhjemme. Danmark kan ikke prædike global klimakamp, hvis vi som velhavende land ikke kan finde veje til at reducere vores klimabelastning på hjemmefronten.

2: Danske virksomheder skal opfinde nye, grønne løsninger. Vi skal være dem, der udvikler de nye grønne ideer, processer og produkter. Nøgleordet her er skalerbarhed, for det skal være grønne løsninger, som ikke bare kan bruges i Danmark, men som kan udvikles og bruges verden over. Det vil nemlig også sætte kursen mod vækst og flere jobs.

3: Lille Danmark skal gøre en global forskel. Vi skal ikke bare udvikle den rigtige politik og den rigtige teknologi. Danmark skal blive et klima-ikon ved at sørge for og opmuntre til, at andre lande kopierer os. Det gør de først og fremmest, hvis de kan se, at den grønne omstilling er med til at skabe vækst. Af samme årsag siger Dansk Erhverv nej til, at omstillingen skal finansieres af erhvervslivet eller borgerne i form af øgede skatter og afgifter. Hvis Danmark skal være foregangsland, så skal vi vise verden, at grøn omstilling godt kan gennemføres med vækst i økonomi og beskæftigelse.