; ;
Gemt

Nordjylland viser vejen

Næsten 60 procent af landets 98 kommuner samarbejder med private leverandører i rehabiliteringsforløb, og det styrker det frie valg og kontinuiteten for borgeren. Det er blot nogle af konklusionerne i ny undersøgelse, som Rambøll har foretaget for Sundhedsstyrelsen.

Nyhed

Artikel bragt i Nordjyske Stiftstidende, 24. januar 2020, af markedsdirektør i Dansk Erhverv Mette Feifer

Flere nordjyske kommuner er blandt de kommuner, der samarbejder med private leverandører om hverdagsrehabilitering.

Hverdagsrehabilitering er et kortere træningsforløb til borgere med nedsat funktionsevne. Formålet er at hjælpe og støtte borgeren til et selvstændigt liv med mindre brug for hjælp til pleje og praktiske opgaver i hjemmet. Det er godt for både borgeren og kommunen. I finanslovsaftalen for 2018 etablerede man en forsøgsordning med styrket frit valg inden for rehabilitering på ældreområdet.

Sundhedsstyrelsens undersøgelse viser, at samarbejdet mellem kommuner og private fungerer rigtig godt i forsøgsordningen om rehabilitering. Borgerne fremhæver i undersøgelsen, at frit valg i hverdagsrehabiliteringen fremmer selvbestemmelse og autonomi. Samtidig fremgår det, at det frie valg på det her område bidrager til at skabe kontinuitet i borgerens hjælp - det vil sige, at det oftere er den samme person og et kendt ansigt, der kommer hjem i borgerens hjem.

Det er i forvejen kendt fra hjemmeplejeområdet, at private leverandører udmærker sig ved at levere kontinuitet for borgeren. Det er noget, der for alvor gør en forskel i hverdagen. Forsøgsordningen viser, at mulighederne for frit valg på rehabiliteringsområdet skaber gode resultater for borgerne - og at kommunerne har gjort brug af muligheden i forsøgsordningen.

Med de gode erfaringer fra den nye undersøgelse - og den store succes og erfaringerne fra frit valg på hjemmehjælpsområdet in mente - mener Dansk Erhverv, at en udvidelse af det frie valg på hverdagsrehabilitering er vejen frem til at skabe mere sammenhæng for borgeren i Nordjylland såvel som resten af landet.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil