; ;
Gemt

Iværksætterinterview: Man skal finde medarbejdere, der er dygtigere end én selv

Med software til VR-briller hjælper StudyMind studerende, som har præstationspres og stress. Bag StudyMind står psykolog Palle Stelvig og cand.mag. i psykologi Anna Stelvig.

Nyhed

Dansk Erhverv | Iværksætteri - 21. januar 2020

Et stærkt bagland og positiv personlighed var vejen til iværksætterlivet
Anna fik et job efter psykologstudiet, hvor hun nåede at være i et år, men da hendes første virksomhed, Studieparat, gik live i app store, sprang hun for alvor ud i livet som iværksætter. Anna forklarer: ”Grunden til, at jeg havde mod til at springe ud som iværksætter, skyldtes både, at jeg havde en partner med forretningsforståelse, og at jeg som person ikke er bleg for at springe ud i nye ting, da jeg har en blind tro på, at jeg nok skal løse de udfordringer, der dukker op undervejs.”

Udfordringer er et vilkår
”Der er udfordringer på alle niveauer i en startup, og man spørger sig selv: ’Hvordan søger man penge? Hvordan skal produktet designes? Hvordan får man sammensat det rigtige team af kompetente medarbejdere?’ og meget mere” fortæller Anna. Hun understreger, at udfordringer er et vilkår, når man kaster sig ud i en startup. ”Du kender jo ikke den lige vej til målet. Det er et puslespil, der gradvist skal lægges. Jeg har været heldig at ramme et behov i markedet, men har over tid været nødt til at udvikle mine ydelser, produkt og team, så det matchede kundernes efterspørgsel og behov.”

Hvad kunne du tænke dig at have vidst, før du startede?
Til det svarer Anna: ”At det er en vild rutsjebanetur, og at det er helt naturligt, at det går op og ned i en startup”. Anna fortsætter: ”Man skal sove på det, hvis noget er kørt fast, og man skal tage tyren ved hornene og bare arbejde videre benhårdt - giv aldrig op! Så handler det også om at finde medarbejdere, der er dygtigere end én selv, som kan løfte de opgaver, man ikke selv er god til eller ikke har tid til”.

Anna fik, gennem udvikling og salg af sin første app, Studieparat, en del erfaringer på godt og ondt, som hun bruger i dag. Anna understreger: ”Dengang kunne jeg godt have tænkt mig, at jeg vidste mere om, hvordan man søger funding, og hvordan man sammensætter det rigtige team. Jeg ville også ønske, at jeg havde vidst mere om, hvordan man laver en forretningsplan og go-to-market-strategi – alle de forretningsmæssige ting. I dag kender jeg efterhånden til, hvilke elementer der er vigtige at få på plads først”.

Svær balance mellem arbejde og fritid
Det mest positive ved at være iværksætter for Anna er, at hun med sin viden og løsninger kan hjælpe mennesker til bedre trivsel og bedre resultater: ”Jeg kan være med til at hjælpe unge mennesker med at opnå modet til at forfølge deres drømme. På den anden side kan det være enormt svært at balancere mellem arbejde og fritid”, fortæller Anna og fortsætter: ”StudyMind er min baby, og det er svært helt at slippe den, når jeg lukker døren til kontoret og skal hjem og koncentrere mig 100 % om min familie. Det øver jeg mig på hver dag.”

Mod, vilje og vedholdenhed
For Anna er de vigtigste egenskaber som iværksætter mod, vilje og vedholdenhed. Anna understreger: ”Det er vigtigt ikke at give op, når tingene bliver svære - og det vil blive svært. Derfor er man nødt til at se på udfordringerne som et vilkår, som man nysgerrigt skal gå til for at blive klogere på - for eksempel markedet og kunderne”. Anna uddyber, at det er vigtigt, at man kender sine egne styrker. Men det er endnu mere vigtigt, at man kender sine egne begrænsninger, så man kan ansætte de rette personer og skabe et godt team, som kan løfte opgaven sammen.

Det er vigtigt med et stærkt netværk
Anna fortæller, at et medlemskab af en brancheorganisation som Dansk Erhverv kan være en uvurderlig hjælp på rejsen som iværksætter. Anna uddyber: ”Dansk Erhverv har skabt et talerør til relevante personer, events og konferencer, hvor man kan dele sine budskaber og møde nye “bedste venner” inden for sin branche”. Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke tænke mig bedre hjælp.” Anna afslutter med, at Dansk Erhvervs juridiske hotline har været en stor hjælp.

Annas guldkorn
”Hvis du har en god ide, så hold dig ikke tilbage. Test hurtigt og billigt din ide af i markedet hos rigtige kunder og få vigtig viden og feedback, som du kan bruge til at udvikle dit produkt og din forretningsplan. Tillad dig selv at tænke stort, vær ambitiøs, og hvis der er et markedsmatch, så sæt i gang!”

Virksomheden ejes af Anna Stelvig og Lars Steffen Jensen, som også danner par privat. Lars er ansvarlig for forretningsudvikling og digital marketing, hvor Anna står for den psykologiske rådgivning af studerende samt kurser for lærere og studievejledere.