Gemt

Ny vejledning om kosttilskud

Fødevarestyrelsen har i slutningen af 2019 offentliggjort en ny vejledning om kosttilskud. Du kan se de væsentligste ændringer her.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 14. januar 2020

Fødevarestyrelsens nye vejledning nr. 9965 af 8. november 2019 er en opdatering af den tidligere vejledning fra december 2017.

De væsentligste ændringer i den nye vejledning er følgende:

  • Afsnit 4.3 uddybes i forhold til, hvilke krav Fødevarestyrelsen stiller til sikkerhedsdokumentation for vitamin- og mineralindhold. Der er ikke tale om en ændring af praksis, men en opdatering for at øge forståelsen.
  • Afsnit 4.4 præciseres således, at det fremgår direkte, at kosttilskud til børn under 3 år ikke må indeholde tilsætningsstoffer på nuværende tidspunkt. Dette er en konsekvens af de fælles tilsætningsstofregler.
  • Afsnit 4.6 uddybes i forhold til, hvordan kosttilskud indkøbt ved samhandel skal håndteres, hvis produktet vurderes at være sundhedsskadeligt.
  • Afsnit 5.1 og 5.6 om ingrediensliste og deklaration præciseres i forhold til mærkningskrav for visse andre stoffer og fx planteingredienser. Det præciseres desuden, at ”andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning” ikke er begrænset til veldefinerede kemiske stoffer, men også kan omfatte andre ingredienser såsom planteekstrakter og mikroorganismer. Dette giver virksomhederne mere fleksibilitet i forhold til at vælge, hvilke stoffer/ekstrakter/mikroorganismer de ønsker at deklarere på kosttilskuddet med en mængde pr. anbefalet daglig dosis.
  • Afsnit 5.9 om deklarationsanalyser uddyber ansvarsfordelingen ved lønproduktion, ligesom der indføres en henvisning til en afgørelse (stadfæstelse) fra Miljø- og Fødevareklagenævnet om, at deklarationsanalyser ikke kan erstattes af et kvalitetssikringssystem.
  • Afsnit 5.11 om tolerancer ved deklaration flyttes ned i et nyt bilag E, da indholdet alene er en gennemgang af EU-retningslinjerne for myndighedernes kontrol på området.
  • Afsnit 5.12 (udkastets afsnit 5.11) kortes ned, da indholdet var en gentagelse af elementer fra anprisningsvejledningen.
  • Kapitel 6 om anmeldelse af kosttilskud opdateres, så indholdet stemmer overens med den nye digitale selvbetjeningsløsning på virk.dk.
  • Et nyt afsnit 6.5 indsættes. Kapitlet omhandler alene afmeldelse af kosttilskud. Afmeldelse af kosttilskud indgår derfor ikke længere i afsnittet om anmeldelse af kosttilskud.
  • Afsnit 6.7. om gebyrer uddybes efter dialog med Kosttilskudsgruppen, så det stemmer overens med eksisterende praksis.
  • Kapitel 8 og 9 uddybes, så ansvarsfordelingen vedrørende risikoanalyse, deklarationsanalyse og sikkerhedsvurdering bliver tydeliggjort ved opdeling i fire forskellige scenarier.
  • Bilag A og B opdateres med ændrede vejledende værdier for maksimalt indhold af jod pr. anbefalet daglig dosis i kosttilskud. Det skyldes, at den obligatoriske jodberigelse af husholdningssalt og salt i brød og bagværk er øget fra 1. juli 2019, samt at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet har foretaget en ny risikovurdering af kobber.
  • Bilag F (tidligere E) opdateres med to nye afgørelser (stadfæstelser) fra Miljø- og Fødevareklagenævnet. Den ene omhandler tilbagekaldelse af et kosttilskud indeholdende Garcinia cambogia, da det var en farlig fødevare. Den anden omhandler et forbud mod markedsføring af tre kosttilskud med Ocimum Tenuiflorum L. og Leipidium meyenii Walp.

Du kan se hele den nye vejledning på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Vejledning om kosttilskud (nr. 9965 af 8. november 2019).

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer