Gemt

Østudvidelsen er en succes for Danmark

I år er det 15 år siden, at EU blev udvidet med 10 østeuropæiske lande. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at udvidelse har været en kæmpe fordel for dansk økonomi.

Nyhed

15 år efter udvidelsen af EU - økonomisk status

pdf

Download

Nyhed, 12. januar 2020

Først blev EU udvidet med 10 østeuropæiske lande i 2004 senere fulgte tre andre nye lande, så EU blev udvidet med i alt 13 nye medlemmer. Udvidelsen har været en udpræget succes og bidraget med en lang række positive effekter til dansk økonomi, viser analyse fra Dansk Erhverv.

70.000 medarbejdere fra de nye EU-lande
Sidste år var knap 70.000 fuldtidsjobs i Danmark besat af personer med statsborgerskab fra et af de 13 nye EU-lande. Hver medarbejder fra de nye EU-lande øger i gennemsnit Danmarks BNP med 670.000 kr. om året. Det svarer til, at udenlandske medarbejdere fra de nye EU-lande i alt øger dansk BNP med knap 47 mia. kr. i 2019.

Eksport for 69 milliarder til nye EU-lande
Derudover er 57.000 jobs knyttet til eksporten til østlandene, som køber varer og tjenester for 69 milliarder i Danmark.

Dansk økonomi har stor gavn af EU-udvidelsen
”Det har været en stor økonomisk succes, at vi har fået udvidet EU ad flere omgange. Danske virksomheder og dansk økonomi har stor gavn af at handle med de nye lande, mens også mange kollegaer fra de nye EU-lande, gavner dansk økonomi” siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og International Chef i Dansk Erhverv.

Norstat: Danskerne fortsat uafklarede om fordele
På trods af de åbenlyse økonomiske fordele ved udvidelsen af EU mod øst viser en befolkningsundersøgelse, som Norstat har gennemført for Dansk Erhverv, at danskerne er uafklarede om, hvorvidt det har været en økonomisk fordel at optage de nye lande i EU.

”40 pct. af danskerne ved ikke, hvorvidt det har været en økonomisk fordel for Danmark, at EU blev udvidet for 15 år siden. Det skyldes blandt andet, at der har været megen fokus på arbejdskraft fra Østeuropa, men næsten aldrig med positivt fortegn og det er faktisk ærgerligt set i lyset af de mange positive bidrag, det har for dansk økonomi,” siger Lasse Hamilton Heidemann.