{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
16. juni 2020
Platformene tager ikke ansvar for forbrugersikkerheden
Dansk Erhverv har de senere år arbejdet aktivt på at afdække de ulige konkurrencevilkår, som danske virksomheder udsættes for, når udenlandske netbutikker og udenlandske sælgere på handelsplatformenes markedspladser sælger produkter, der ikke lever op til EU’s regler.
I en stor undersøgelse af 50 produkter, primært legetøj, købt fra 3. lands-sælgere på de tre store onlineplatforme Wish, AliExpress og Amazon dokumenterer, at der sker omfattende overtrædelser af reglerne for moms, produktsikkerhed og forbrugerbeskyttelse:
Selvom undersøgelsen er begrænset til de tre omtalte markedspladser, vurderer vi, at billedet også gælder andre tilsvarende online markedspladser, som sælger produkter fra 3. lands-sælgere.
Flere af produkterne er blevet testet, og testene afslørede alvorlige brud på EU’s produktsikkerhedsregler, herunder høje koncentrationer af farlig kemi, alt for lange snore og løse dele, der kan udgøre en kvælningsrisiko for små børn. Ligesom der ikke var betalt den lovpligtige moms i nogen af de tilfælde, hvor prisen var over momsbagatelgrænsen og der skulle have været betalt moms.
Undersøgelsen dokumenterer, at den eksisterende situation bringer forbrugernes sikkerhed i fare, og at lovlydige danske og europæiske virksomheder udkonkurreres på et unfair grundlag. Danske virksomheder har høje omkostninger til compliance-programmer og til at efterleve produktsikkerhedsreglerne og forbrugerreglerne. Det gør selvsag deres varer dyrere end produkter fra virksomheder, som ikke efterlever reglerne og heller ikke betaler moms.
Platformene anser kun sig selv som formidlere, der ikke har ansvar for de varer, der sælges fra 3. part på deres markedspladser. Resultatet er, at sælgere fra Kina eller andre 3. lande frit kan sælge på platformene, uden at nogen tager ansvar for, at EU’s regler efterleves.
Dansk Erhverv mener, at situationen er uholdbar. Der er brug for ændrede regler og bedre kontrol.
Platformene lever ikke op til eget løfte
Flere platforme har tilsluttet sig EU-Kommissionens frivillige ”Product Safety Pledge”, hvor de forpligter sig til at fjerne de farlige produkter fra deres hjemmesider, hvis de er på EU’s liste over farlige produkter (RAPEX), eller hvis myndighederne gør dem opmærksomme på det.
Dansk Erhvervs undersøgelser viser imidlertid, at det ikke sker. Legetøj, som har været på RAPEX i flere år, sælges på alle tre platforme og det gælder også AliExpress og Amazon, som har underskrevet den frivillige aftale. Vi har oplevet eksempler på, at produkter fjernes fra hjemmesiden, for eksempel efter de har været omtalt i medierne. Men det oplyses ikke hvorfor og de samme produkter eller nogen, der ser identiske ud, efter kort tid igen kan købes via platformene.
Behov for nye regler om platformsansvar
Hvis der skal findes en holdbar løsning, skal det ske via EU. Dansk Erhverv mener, det er en forkert udlægning af e-handelsdirektivet, at platformene automatisk skulle være fritaget for ansvar, blot fordi de er platforme. Ansvarsfriheden er ifølge e-handelsdirektivet forbeholdt passive tekniske formidlere. Men flere af de store platforme er meget aktive i forhold til markedsføring, betalinger, kundeservice med videre og bør efter vores opfattelse ikke kunne påberåbe sig den. Det uafhængige advokatfirma Wiggins har lavet et notat om juraen med samme konklusion.
Dansk Erhverv arbejder nu sammen med vores nordiske kolleger for, at den planlagte revision af e-handelsdirektivet kommer til at gøre det klart, at platforme skal følge de samme regler, som virksomheder i samme situation med samme aktiviteter. De skal hverken slippe lettere eller mere byrdefuldt.
Den nye e-handelsmomspakke forpligter platformene til at sørge for, at sælgerne på deres markedspladser betaler den lovpligtige moms. Det er altså ikke ukendt, at EU-Kommissionen stiller krav til platformene for at holde styr på deres sælgere.
Forbrugernes sikkerhed bringes i fare, og lovlydige danske og europæiske virksomheder udkonkurreres på unfair grundlag, hvis der ikke sker noget.
Undersøgelsen og notatet fra Wiggins advokater kan læses her: Dangerous products and unfair competition from online marketplaces.
Læs også om undersøgelsen, hvor den europæiske legetøjsforening Toy Industries of Europe dokumenterer, at 97 procent af det legetøj, ovennævnte samarbejdspartnere har købt via fire store online markedspladser - Amazon, Wish, Aliexpress og ebay - ikke var i overensstemmelse med EU-lovgivningen: Online markedspladser sælger i stor stil farligt legetøj - Krav om mere ansvar for platformene.