; ;
Gemt

Bøde på 964.600 kr. for at lade kommuner udsende breve med markedsforing til e-Boks

13. maj 2020

Forbrugerombudsmanden politianmeldte Fibia for i samarbejde med en række kommuner at have sendt markedsføring (spam) til udvalgte borgeres e-Boks uden borgernes samtykke. Det har nu fået Forbrugerombudsmanden til at svinge bødehammeren.

Det var kommunerne, der sendte brevene til borgernes e-Boks. Brevene fremstod også som en opfordring fra kommunerne til at tilslutte sig Fibias fibernet, men udsendelsen skete efter Forbrugerombudsmandens opfattelse i samarbejde med Fibia og på Fibias' anmodning. Formålet med udsendelserne var at samle nok borgere til at etablere fibernet i kommunerne. 

”Sagen viser, at man som virksomhed er ansvarlig, hvis en markedsføringshenvendelse sendes uden samtykke fra modtageren, selvom man bruger en ikke-erhvervsdrivende – f.eks. en kommune – til at udsende meddelelserne”, siger tidl. chefkonsulent i FDIH, Tina Morell. ”Sagen viser også, at et brev sendt til e-Boks anses som elektronisk post efter markedsføringsloven.”

Mindst 9.646 borgere modtog brevet i deres e-Boks. Da bøder for udsendelse af uanmodet elektronisk markedsføring normalt takseres til 100 kr. pr. henvendelse, blev bøden fastsat til 964.600 kr. Kommunerne blev ikke straffet for overtrædelse af markedsføringsloven, da kun erhvervsdrivende kan straffes for overtrædelse af loven.

Fibia har valgt at vedtage bøden uden at få sagen prøvet i retten.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk

Kontakt

Digital Handel

Tina Morell

Chefkonsulent