Gemt

Miljøministeriet forlænger dispensation for håndsprit og styrker kontrollen af markedet

05. maj 2020

Miljø- og Fødevareministeriet forlænger dispensationen for salg af håndssprit, der gør det muligt for detailhandlen at bruge og sælge håndsprit godkendt under dispensationsordningen frem til den 21. september 2020. Miljøstyrelsen styrker samtidig kontrollen med håndssprit på markedet og i butikkerne.

Forlænget salgsfrist for hånddesinfektionsmidler fra art. 95-kravet
Der bliver sprittet hænder som aldrig før i Danmark, og coronakrisen har sendt efterspørgslen på hånddesinfektion til tops. For at sikre at forsyningssikkerheden er stabil har Miljø- og Fødevareministeriet på opfordring fra Dansk Erhverv valgt at forlænge dispensationen og salgsfristen for hånddesinfektionsprodukter, der er produceret på basis af dispensationen fra art. 95-kravet.

Dispensationen betyder, at det er tilladt at fremstille, importere og sælge håndspritprodukter med aktivstofferne ethanol eller isopropanol, selvom leverandørerne ikke fremgår af artikel 95-listen i biocidforordningen, og at detailhandlen lovligt kan bruge og sælge håndsdesinfektionsmidlerne indtil den 21. september. Perioden, hvor producenter kan sælge til forhandlere, forlænges indtil den 31. juli 2020.

Læs mere om reglerne for hånddesinfektionsmidler her: Hvornår er et håndspritprodukt til bekæmpelse af COVID-19 effektivt og lovligt?

Miljøstyrelsen udvider med kontrol i butikker
Der er mange forskellige typer hånddesinfektionsmidler på markedet, men ikke alle typer er lovlige, ligesom alle heller ikke markedsføres korrekt. Derfor har Miljøstyrelsen valgt at udvide kontrollen med besøg i butikker. Hvis kontrollen finder produkter, som ikke virker eller ikke er sikre, så bliver de fjernet fra hylderne.

Miljøstyrelsen vil både kontrollere den hånddesinfektion, der sælges til forbrugere, og den, der stilles frem til fri afbenyttelse for kunderne. Kontrollen kommer således til at omfatte alle detailvirksomheder, uanset om de sælger hånddesinfektionsmidler eller ej.

Dansk Erhverv bakker op om Miljøstyrelsens markedskontrol, der har som formål at sikre et lovligt salg af håndsprit til detailhandlen og forbrugerne. Reglerne for håndsprit er vanskelige, og en effektiv markedskontrol vil bringe viden ud til markedet og sikre en overholdelse af reglerne.

Flere produkter tilbagekaldt
For en måned siden dispenserede miljøministeren fra EU-krav, så flere danske virksomheder kunne producere håndsprit. Siden da er der registeret 40 produkter hos Miljøstyrelsen, som gør brug af dispensationen.

Desværre er der også en gruppe virksomheder, som uden kontakt med Miljøstyrelsen har sendt en række håndspritprodukter med ikke-godkendte stoffer på markedet. Produkter, som styrelsen senere har måttet tilbagekalde. Det drejer sig om produkter, som er blevet solgt som hånddesinfektion, der kan dræbe bakterier og vira, uden at denne effekt kan dokumenteres. Eller produkter med stoffer, som er ulovlige at bruge i hånddesinfektion.

Liste over tilbagekaldte produkter
Listen over tilbagekaldte håndsdesinfektionsprodukter kan ses her. Det er en god idé at tjekke, at de produkter, du forhandler eller stiller til fri afbenyttelse for kunderne, ikke er på listen: Flere hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes.

Læs mere om Miljøstyrelsens kontrol med hånddesinfektionsmidler her: Miljøminister styrker kontrol med håndsprit.

Kontakt os

Handel

Jakob Lamm Zeuthen

Miljøpolitisk chef
Medarbejderprofil