Gemt

Alex Vanopslagh: Skat på investeringer er alt for høj

Nyhed

11. marts 2020

Dansk Erhverv | Brief interviewer hver uge en erhvervspolitisk ordfører fra en af Folketingets partier. I rækken er vi kommet til Alex Vanopslagh, Liberal Alliance.

Af Kristian Kongensgaard

Hvilke 3 erhvervspolitiske sager vil du først og fremmest kæmpe for i 2020 og hvorfor?
”Først og fremmest vil jeg kæmpe for en kapitalbeskatningsreform, som gør det mere attraktivt at investere i Danmark. Vi har en alt for høj skat på investeringer og bør i stedet have en flad, simpel og fair aktieavancebeskatning på 25 %. Det kan gøres provenuneutralt, hvis rentefradrag justeres derefter. På skatteområdet er der også brug for en reform af pensionsbeskatningen. Hvis Danmark skal have råd til det hele i fremtiden, så skal det økonomisk være mere attraktivt for raske seniorer at tage nogle ekstra år på arbejdsmarkedet.”

Regeringen tegner et skræmmende mønster
Hvilke erhvervspolitiske tiltag forventer du, at der i 2020 kan indgås brede aftaler om hen over midten i Folketinget?

”Det er sandsynligt, at Liberal Alliance kan se sig selv i en eller flere delaftaler om en klimahandlingsplan.
Jeg har derudover ingen forventninger om, at denne regering vil gøre noget som helst erhvervsvenligt, medmindre det er i relation til klimaet. Tværtimod tegner det til at blive den mest reguleringsivrige regering i mands minde. Allerede nu har vi set strenge krav til dansk landbrug, indgreb mod reklamer for spil, prisregulering af digitale betalinger, begrænsninger af hvordan butikker må sælge cigaretter og e-cigaretter. Det er et skræmmende mønster - og så er man slet ikke nået til valgløfterne om særskatter på bankerne m.v.”

”Jeg har  ingen forventninger om, at denne regering vil gøre noget som helst erhvervsvenligt, medmindre det er i relation til klimaet."

Alex Vanopslagh, partileder LA

Konkurrenceevnen er det vigtigste
I hvilken prioriteret rækkefølge bør erhvervspolitiske tiltag generelt tilgodese henholdsvis de enkelte virksomheders konkurrenceevne, den samlede økonomiske vækst i samfundet og det globale miljø/klima - og hvorfor?

”1. Konkurrenceevne - det er det, der skaber vækst og udvikling. 2. Det globale klima - erhvervspolitikken skal satse på, at danske virksomheder kan bidrage til CO2-reduktioner i udlandet. Hellere 30 millioner ton reduceret i udlandet om året som følge af dansk teknologi, end at vi bruger 10 år på at reducere det danske udslip med 30 millioner ton. 3. Samlet økonomisk vækst - det følger naturligt af ovenstående.”