Gemt

Fremgang i eksporten før virusudbruddet rammer

Tirsdag morgen offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser at vareeksporten i januar steg med 5,3%. Stigningen kommer dog efter en svag udvikling i såvel november som december. Set over de seneste tre måneder er eksporten således faldet med 0,6%.

Nyhed

10. marts 2020

Tirsdag morgen offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser at vareeksporten i januar steg med 5,3%. Stigningen kommer dog efter en svag udvikling i såvel november som december. Set over de seneste tre måneder er eksporten således faldet med 0,6%.

Dagens eksporttal for januar er dog allerede uaktuelt, da tallene hovedsageligt er indsamlet før virusudbruddet lukkede store dele af den kinesiske økonomi ned og sendte chokbølge igennem verdensøkonomien. Det er dog bekymrende, at vi i januar allerede så at eksporten til Kina faldt med 8,1%. Det er desværre et varsel om, at der kommer betydelige fald i eksporten over de kommende måneder.

Der er da heller ingen tvivl om, at det bliver lidt af en gyser at følge udviklingen i de danske eksporttal over de kommende måneder. Store dele af den kinesiske økonomi blev lukket ned i slutningen af januar, og er først nu ved at åbne delvist op. Men nok mest bekymrende har virusudbruddet bredt sig til både USA og en række europæiske lande. Udbruddet er foreløbigt værst i Italien, der nu følger samme strategi som i Kina, og har lukket ned for store dele af samfundet. Det er en meget alvorlig situation og risikoen for et mere langvarigt og alvorligt virusudbrud er høj. Sker det vil det sende såvel dansk og europæisk økonomi ud i en recession, hvor arbejdsløsheden vil stige.

Dele af dansk erhvervsliv er hårdt ramt af virusudbruddet
Vi kan allerede nu se, at dele af dansk erhvervsliv er hårdt ramt af virusudbruddet. Listen er efterhånden lang og tæller turismeerhvervene, hotel- og restauration, fly og lufthavne, kultur og idræt, rederier, transport og reklamebranchen. Andre virksomheder oplever pres på leverandørkæderne, og alle virksomheder bruger mange ressourcer på at begrænse spredningen af sygdommen. Vi vurderer derfor også, at risikoen for at dansk økonomi går i stå i øjeblikket er overhængende.

Det er derfor også positivt, at regeringen nu er på trapperne med en hjælpepakke til de dele af erhvervslivet, der er hårdest ramt. Men vi ser også en udvikling, der går stærkere, end nogen havde forestillet sig. Alene fra i går til i dag har billedet forandret sig i flere brancher. Det er derfor også nødvendigt, at regeringen løbende overvejer nye hjælpeinitiativer over for dansk erhvervsliv.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil