Gemt

ABAF: Status på overenskomstforhandlingerne

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er skudt i gang. ABAF har indgået forlig på metalområdet, og forhandlingerne er i gang vedrørende vognmaleroverenskomsten, men intet er endeligt endnu. Derfor venter vi med reguleringerne.

Nyhed

04. marts 2020

Forhandlingerne af de nye overenskomster er i fuld gang. Det drejer sig om fornyelse af de bestående overenskomster for en ny 3-årig periode.

Metalområdet
Dansk Metal og Dansk Erhverv Arbejdsgiver (for AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF)) har den 19. februar indgået en ny overenskomst omhandlende ABAF’s cirka 150 autovirksomheder.

Overenskomsten tager udgangspunkt i Industriforliget, og forhandlingerne foregik i en positiv dialog mellem parterne. ABAF er særligt tilfreds med, at aftalen øger muligheden for fleksibilitet, idet der blev indført en række bestemmelser om brug af varierende ugentlig arbejdstid.

Af væsentligste ændringer – foruden muligheden for at anvende varierende ugentlig arbejdstid, kan nævnes:

  • Ensidig varsling af månedsvis lønudbetaling mod aconto betaling i overgangsmåneden
  • Modregning af delvis fritvalgsbetaling i eksisterende løn i forbindelse med overgang til overenskomstdækning
  • Mulighed for konvertering af pension til løn ved overgang til folkepensionsalderen
  • Sygeferiegodtgørelse gøres pensionsberettiget
  • Regulering af fritvalgsbetaling med 1 %-point årligt de næste tre år
  • Mulighed for op til fem ugers efteruddannelse via kompetencefonden for opsagte medarbejdere
  • Mulighed for selvbetalt barns 2. sygedag
  • Mulighed for selvbetalt fri til deltagelse i barns lægebesøg
  • Tre ugers øremærket forældreorlov med løn til fædre
  • Forlængelse af løn under sygdom med fem uger
  • Regulering af bidraget til uddannelses- og samarbejdsfonden med 5 ører præsteret time.

Vognmaleroverenskomsten
Forhandlingerne om ABAF’s vognmaleroverenskomst, omfattende alle ABAF’s autolakerere, er nu i gang. Samme gør sig gældende for hundredvis af andre overenskomster på det private arbejdsmarked under DA og FH. Også vognmaleroverenskomsten vil tage udgangspunkt i Industriforliget.

Konflikt
Ved overenskomstfornyelserne kan der som sidste udvej iværksættes lovlige konflikter med det formål at opnå ændring af overenskomsterne. Hvis forhandlingerne ender med konflikt, vil det omfatte alle overenskomstområder under DA/FH, hvor overenskomsterne udløber pr. 1. marts 2020 – således også ABAF’s. Fra lønmodtagerside vil der blive varslet strejke, og fra arbejdsgiverside vil der blive varslet lockout.

Konflikten vil omfatte alle medarbejdere, som er organiseret i de overenskomstbærende forbund. Medarbejdere, der ikke er organiseret i de overenskomstbærende forbund, skal derfor fortsætte med at arbejde. Konflikten omfatter heller ikke ledere og elever. Der gælder hertil særlige regler i forbindelse med sygdom og orlov under en konflikt.

De virksomheder, der måtte blive ramt af konflikt, kan ansøge om konfliktunderstøttelse via Dansk Erhverv.

Hvis forhandlingerne om fornyelse af overenskomsterne ikke umiddelbart ser ud til at føre til et resultat, kan den udpegede forligsmand indkalde parterne til forhandling i Forligsinstitutionen.

Mæglingsforslag
Skulle det ikke lykkes at få parterne til at indgå forlig, kan forligsmanden fremsætte et mæglingsforslag, som parterne stemmer om. Forligsmanden fremsætter typisk et samlet mæglingsforslag, hvor man dels regulerer enkelte forhold, der er gældende for alle områder, og dels regulerer de overenskomstområder, hvor man ikke har kunnet opnå enighed.

Vedtagelse af mæglingsforslag
Vedtages mæglingsforslaget, er alle varslede og eventuelt iværksatte konflikter afværget – også på de områder, hvor der ikke er opnået forlig. Vedtages det ikke, vil regeringen gribe ind. En konflikt vil meget sjældent få lov til at løbe mere end cirka ti dage, før regeringen laver et lovindgreb, der endeligt afslutter konflikten.

Hvad så derefter?
Når det samlede DA/FH-område er lukket og overenskomsterne er endelige, vil vi renskrive og optrykke overenskomsterne samt lægge dem ud alle de relevante steder. Vi sørger samtidig for at udgive et opdateret satsblad.

I og med processen stadig er i gang, selvom eksempelvis ABAF’s forlig med Dansk Metal er på plads, er det således vigtigt, at I ikke endnu foretager reguleringer af for eksempel fritvalgssatsen. Dette sker først med tilbagevirkende kraft, fra det tidspunkt hvor vi meddeler, at overenskomsten er endelig. Hold derfor øje med vores nyhedsbrev.

Hvis I skulle have spørgsmål til overenskomstfornyelsesprocessen, er I velkomne til at kontakte Marietta Bak Seemholt på mbse@danskerhverv.dk eller 41 94 81 57.