{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
EU-kommissionen har torsdag offentliggjort en ny opdateret prognose for den europæi-ske økonomi. Det er en prognose, der byder på en række opjusteringer. Får EU-kommissionen ret i deres prognose, så er der udsigt til en fortsat genopretning af den økonomiske aktivitet ind andet halvår af 2020 og ind i 2021. Det virker desværre en kende for optimistisk i mine øre.
05. november 2020
EU-kommissionen har torsdag offentliggjort en ny opdateret prognose for den europæiske økonomi. Det er en prognose, der byder på en række opjusteringer. Mest bemærkelsesværdigt har EU-kommissionen opjusteret deres forventninger til væksten i euroområdet i år fra -8,7% til nu -7,8%. Dertil forventer EU-kommissionen en positiv BNP-vækst på 4,2% i 2021.
Får EU-kommissionen ret i deres prognose, så er der altså udsigt til en fortsat genopretning af den økonomiske aktivitet ind andet halvår af 2020 og ind i 2021. Det virker desværre en kende for optimistisk i mine øre.
Smitten stiger i øjeblikket kraftigt på tværs af det europæiske kontinent, og det har allerede ført til en række restriktioner. Det gælder særligt i Tyskland, Spanien, Frankrig og Storbritannien. Det er yderst bekymrende, og det har allerede trykket de seneste økonomiske nøgletal mærkbart.
Hvis smitten ikke kommer under kontrol, så ser vi desværre ind i en vinterperiode, hvor sommerens opsving vil bremse brat op, og vil blive afløst af en ny recessionslignende tilstand. Som tingene ser ud nu, vil jeg desværre ikke blive overrasket, hvis væksten i euroområdet ligefrem bliver negativ i fjerde kvartal. Dermed vil det samlede fald i BNP i euroområdet hurtigt kunne snige sig op i nærheden af 10% i år. Det er et ekstremt voldsomt fald, der vil skrive sig direkte ind i de økonomiske historiebøger. Til sammenligning faldt BNP med 4,5% i 2009, hvor finanskrisen var på sit højeste.
Selvom et nyt økonomisk tilbageslag kan være under opsejling i Europa, så forventer vi langt fra, at tilbageslaget vil blive lige så voldsomt som i foråret. Myndighederne er nu langt bedre forberedte, og de kan forhåbentlig holde smitten under kontrol med regionale restriktioner, øget testaktivitet, hjemmearbejde mv. Dertil rammer den stigende smitte hovedsageligt servicevirksomhederne, mens store dele af industrien kun vil blive ramt i mindre grad.
Så selvom der nu unægtelig venter en svær vinter, så hælder vi klart til at tilbageslaget bliver i den milde ende. Når det er sagt, så er risikoen ekstraordinært stor i øjeblikket, og et større tilbageslag kan ikke udelukkes, hvis smitten accelerer yderligere over de kommende måneder.
Dårligt nyt for dansk økonomi
Det er naturligvis rigtig dårligt nyt for dansk økonomi, hvis den stigende smitte spænder ben for opsvinget i euroområdet. Alene i 2019 eksporterede danske virksomheder for ca. 700 mia. kr. til EU og Storbritannien, svarende til 60% af den samlede danske eksport. Det er en del af eksporten, der enten direkte eller indirekte beskæftiger rundt regnet 500.000 danskere. Hvis Europa bliver ramte af et nye større økonomiske tilbageslag, så vil det uden tvivl kunne mærkes herhjemme i form af en faldende eksport og flere tabte jobs.
Jeg er derfor også bange for, at EU-kommissionen forventning om, at vi slipper med en økonomisk nedgang på blot 4% i Danmark i år, er for optimistisk. Som tingene ser ud nu, så er der desværre en betydelig risiko for, at vi igen blive ramt af meget lave vækstrater i vinterhalvåret mens smitten den raser.