Gemt

Bestyrelsesarbejde styrker virksomheder

17. september 2020

Med behørig afstand var omkring 15 iværksættervirksomheder mødt op for at høre om mulighederne, faldgruberne og fordelene ved at etablere en bestyrelse eller et advisory board til deres virksomhed.


Arrangementet foregik i Børsbygningen i samarbejde med nogle af landets bedste undervisere og oplægsholdere indenfor professionelt bestyrelsesarbejde på et morgenmøde om styrken ved den professionelle bestyrelse.

Cecilie Lühdorf Monberg fra Board Governance fortalte, at der ikke er bevis for, at en bestyrelse i sig selv skaber værdi for virksomheden – det er arbejdet heri som rykker noget. Derfor er det vigtigt at sætte et godt team, som kan sikre fremdrift for virksomheden. Én måde at sikre et produktivt bestyrelsesarbejde er at begynde med den rigtige retorik: Et bestyrelsesmedlem skal ikke sidde i din bestyrelse, men arbejde i din bestyrelse. Man er ikke bestyrelsesformand, men leder af bestyrelsen.

Det er derfor vigtigt at sætte tid af til en grundig rekrutteringsproces, en god bestyrelseskontrakt og et gennemarbejdet performance review. En god bestyrelseskontrakt kan bl.a. indeholde, hvad vedkommende skal bidrage med af kompetencer og resultater samt indeholde en udløbsdato for bestyrelsesposten. Det er ikke sikkert, at din virksomhed har brug for de samme bestyrelseskompetencer i de næste 20 år, så man skal være omstillingsparat. 

Uwe Birkkjær fra Birkkjaer Advisory understregede, at forskellen på en bestyrelse og et advisory board i høj grad handler om det juridiske ansvar. En bestyrelse er en integreret del af virksomheden, imens et advisory board er mere decentralt. Det kan sagtens lade sig gøre både at have både en bestyrelse og et advisory board. Uwe Birkkjær foreslog, at man honorerer sine bestyrelses- og advisory board- medlemmer, også selv om der er tale om et beskedent beløb. Måske blot 500 kr. pr. møde. Det kan være med til at sikre, at medlemmerne tager deres arbejde alvorligt og føler sig forpligtede til at leve op til de aftaler om at levere kompetencer og resultater, som bliver indgået. 
Det går fra at være ”nice-to-do” til ”need-to-do”, hvilket er afgørende for professionaliseringen. 

Dagen blev afsluttet med Henrik Busch fra Busch on BoardHenrik har selv mange års erfaring som aktivt bestyrelsesmedlem. Hanerfaring er, at man i dialogen med en professionel bestyrelse skal holde fast i virksomheden og ledelsens oprindelige mål – men det er samtidig vigtigt, at ledelsen er klar til at ændre målet, hvis det er nødvendigt for virksomhedens vækst og overlevelse. For eksempel skulle Kodak nok have givet slip på deres mål om at sælge film til kameraer længe før de gjorde. 

Det er samtidig vigtigt, at der er ”styr på penalhuset” og alt det ”kedelige,” inden der sættes ind på de store vækstdrømme. Her kan en bestyrelse hjælpe virksomheden med at træde rigtigt. 

Henrik Buschs erfaring viser også, at virksomheder har større sandsynlighed for at få lån i banken, når virksomheden har en bestyrelse, da det viser banken, at også andre tror på virksomheden og er klar til at lægge en stor indsats.