Gemt

Juli bød på den største jobvækst i over 12 år

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 15.000 personer i juli. Det er den største månedlige fremgang, der er registreret i statistikkens levetid siden starten af 2008.

Nyhed

21. september 2020

Dertil er stigningen i beskæftigelsen i juni uændret opgjort til 10.000 personer. De seneste to måneders fremgang i beskæftigelsen betyder, at det samlede jobtab i forbindelse med coronakrisen nu er skrumpet ind fra 81.000 personer til 56.000 personer. Nok så vigtigt skrumpede antallet af personer på lønkompensationsordningen ind fra omkring 240.000 til 80.000 i løbet af juni.

Dermed har arbejdsmarkedet også overrasket selv de mest positive prognose hen over sommeren. Jeg havde ved sommerferiens begyndelse ikke turde håbe på en så tydelig vending på arbejdsmarkedet, som vi nu har set hen over sommeren.

Fremgangen er fortsat ind i august og september – men farten er løjet af
Der er dertil meget, der tyder på, at fremgangen er fortsat ind i august og september. Men farten på arbejdsmarkedet er dog ikke længere så høj som hen over sommeren. Vi har således set, at fremgangen i antallet af ledige jobopslag bremsede en smule op i august samtidig med, at det sæsonkorrigerede fald i ledigheden har været mindre tydeligt.

Usikkerheden er vokset betydeligt – nyt jobtab en reel trussel
Ser vi videre hen over efteråret og vinteren, så går vi en meget usikker tid i møde. Den stigende smitte har allerede nu ført til nye restriktioner, og vil særligt hæmme aktiviteten inden for hotel og restaurationsbranchen. Dertil er der en risiko for, at den stigende smitte vil lægge en mere generel dæmper på danskernes forbrugslyst. Den stigende smitte er også synlig på tværs af det Europa, hvilket kan ramme de danske eksportvirksomheder.

Der er derfor også en reel risiko for, at sommerens comeback på arbejdsmarkedet kan ende i et nyt tydeligt tilbageslag på arbejdsmarkedet hen over efteråret og vinteren. Det er naturligvis meget bekymrende og viser at der kan gå endog meget lang tid før vi har indhentet jobtabet fra coronakrisen.

Politikerne skal sove med støvlerne på
Det er derfor også meget vigtigt, at man fra politiske side fortsat holder hånden under de virksomheder, der er ramt af restriktioner i forbindelse med virusudbruddet. Dertil bør politikerne allerede nu have nye hjælpepakker klar i skuffen, hvis smitten igen kommer ud af kontrol og det bliver nødvendigt at lukke ned for hele eller dele af samfundet. Det er uhyre vigtigt, at den politiske reaktion kommer hurtigt og resolut, hvis vi skal undgå de helt store økonomiske skadevirkninger af et eventuelt nyt smitteudbrud.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil