{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
08. september 2020
Det følger af reglerne i forskelsbehandlingsloven, at en medarbejder ikke må udsættes for ufordelagtig behandling eller ufordelagtige følger, fordi han/hun har fremsat krav om ligebehandling.
Samarbejdsproblemer mellem medarbejdere og leder
I den konkrete sag var en medarbejdergruppe utilfreds med deres leder, og de udarbejdede derfor et ”klageskrift”. Medarbejderne præsenterede klageskriftet på et bestyrelsesmøde i slutningen af august 2017. I klageskriftet var der beskrevet en lang række samarbejdsproblemer, herunder at lederen på bostedet fortalte sjofle vittigheder og dagligt kom med seksuelle kommentarer. Som følge af klageskriftet fik lederen en advarsel for blandt andet ”upassende sprogbrug” over for medarbejderne.
Opsagt grundet sygemelding på ubestemt tid
Kort efter bestyrelsesmødet blev den ene medarbejder opsagt med den begrundelse, at bostedet var ramt af en række langvarige sygemeldinger, som var uforenelige med driften. Samtidig havde medarbejderen til en sygefraværssamtale i starten af september 2017 oplyst, at hun ikke forventede en hurtig tilbagevenden til arbejdet. I alt havde fire medarbejdere sygemeldt sig på samme tidspunkt.
Bortvist på grund af illoyalitet
Da medarbejderen dagen efter opsigelsen skulle aflevere sine nøgler til virksomheden, opstod der en episode mellem medarbejderen og lederen. Lederen mente, at medarbejderen foran en anden ansat havde kaldt ham for ”et dumt svin”, og at hun havde opført sig verbalt truende og aggressivt. På den baggrund bortviste bostedet medarbejderen.
Medarbejderen krævede 12 måneders løn i godtgørelse
Medarbejderen mente, at opsigelsen/bortvisningen var diskriminerende og begrundet i det krav, der var fremsat i klageskriftet om en sexchikanefri arbejdsplads. Medarbejderen lagde derfor sag an mod bostedet og krævede i alt 12 måneders løn i godtgørelse. Hun var af den opfattelse, at den nære tidsmæssige sammenhæng mellem fremsættelsen af kravet om ligebehandling og opsigelsen/bortvisningen indikerede, at opsigelsen/bortvisningen var repressalier for det rejste krav om ophør af sexchikane. Herudover mente medarbejderen, at bortvisningen var uberettiget, idet hun afviste at have kaldt lederen for ”et dumt svin”.
Byretten fandt at der var sket diskrimination
Medarbejderen fik i byretten medhold i, at bortvisningen var uberettiget. Byretten tilkendte desuden medarbejderen en godtgørelse for viktimisering efter forskelsbehandlingsloven. Godtgørelsen blev på grund af ansættelsesforholdets varighed og de konkrete omstændigheder fastsat til seks måneders løn.
Landsrettens afgørelse
Landsretten var enig med byretten i, at bortvisningen var uberettiget. Efter bevisførelsen fandt landsretten dog, at medarbejderen ikke havde sandsynliggjort, at der var sket forskelsbehandling, da hun blev opsagt/bortvist. Landsretten lagde vægt på, at klageskriftet primært handlede om samarbejdsproblemer med lederen, idet kun ét klagepunkt omhandlede seksuelle undertoner. Samtidig fandt landsretten, at de mange sygemeldinger, herunder medarbejderens egen sygemelding, havde givet store driftsmæssige udfordringer. Landsretten tilkendte derfor alene medarbejderen erstatning for manglende opsigelsesvarsel.
Dansk Erhverv bemærker
Landsrettens afgørelse viser, at forskelsbehandlingsreglerne også beskytter mod ufordelagtig behandling – såkaldt viktimisering – på grund af et fremsat krav om ligebehandling, herunder i form af opsigelse, degradering, forflyttelse, chikane og repressalier mv.
I denne sag fandt landsretten det dog ikke bevist, at der var en sammenhæng mellem en opsigelse/bortvisning og en forudgående klage over lederen med krav om en sexchikanefri arbejdsplads.
Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomhederne at rette henvendelse i lignende situationer.