; ;
Gemt

Folketinget vil sikre fair konkurrence fra online markedspladser

08. april 2021

Dansk Erhverv og Forbrugerrådet Tænk opfordrer i et fælles brev Folketinget til at sikre en aktiv dansk linje i EU, så online markedspladser forpligtes til at følge samme forbrugerbeskyttelsesregler som andre netbutikker i samme situation. En debat i Folketinget viser opbakning.

Folketinget har drøftet et beslutningsforslag om lige konkurrencevilkår blandt netbutikker fra Dansk Folkeparti. Forslagets formål er at pålægge regeringen at tage de nødvendige initiativer til, at online markedspladser skal følge den samme forbrugerbeskyttelseslovgivning som alle andre netbutikker.

Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv havde i et fælles brev inden debatten opfordret partierne til også at inddrage EU-politikken og pålægge regeringen en aktiv dansk forhandlingslinje om EU-Kommissionens forslag til fremtidig regulering af platforme og online markedspladser, den såkaldte Digital Services Act (DSA).

”Det er uholdbart, at der sælges varer fra 3. lands virksomheder på de digitale markedspladser, som ikke lever op til reglerne for produktsikkerhed og hvor den øvrige forbrugerlovgivning heller ikke efterleves. Konsekvensen er, at lovlydige virksomheder udkonkurreres, og at forbrugersikkerheden bringes i fare,” siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

"Konsekvensen er, at lovlydige virksomheder udkonkurreres, og at forbrugersikkerheden bringes i fare"

- Lone Rasmussen

EU er nøglen
Men skal det for alvor lykkes, er det nødvendigt med fælles regler i EU. Her er der en unik chance, fordi EU-landene lige nu forhandler om fælles regler for platforme. Men EU-Kommissionens forslag lægger kun op til at onlinemarkedspladserne skal være hurtigere til at fjerne ulovlige og farlige produkter fra deres hjemmesider, hvis de bliver bedt om det.

”Det er utilstrækkeligt, for på det tidspunkt er skaden sket og de farlige produkter er ude i en masse hjem. Det vil i praksis også være umuligt for myndighederne at kontrollere de mange hundrede millioner produkter, de store markedspladser har til salg,” lyder det fra Lone Rasmussen.

Flertal for ambitiøs dansk linje
Regeringen har hidtil ment, at der blot skulle sælges færre farlige produkter på de digitale markedspladser, og at markedspladserne skulle forpligtes til at være hurtigere til at trække de farlige produkter tilbage. Debatten afslørede, at flere partier ikke fandt det tilstrækkelig ambitiøst. Et meget bredt flertal mener, at Danmark skal arbejde aktivt for, at der ikke lovligt kan sælges farlige og ulovlige produkter i EU.

"Det skævvrider konkurrencen, hvis der er nogen forretningsmodeller, som kan undslå sig fra at efterleve de forbrugerbeskyttelsesregler alle andre butikker og netbutikker skal leve op til."

- Lone Rasmussen

Under debatten gav ministeren og den socialdemokratiske ordfører udtryk for, at de var enige i, at alle skal overholde reglerne for produktsikkerhed, og at der ikke skal kunne komme farlige produkter ind i Europa.

Dansk Erhverv glæder sig over udfaldet af debatten.

”Det skævvrider konkurrencen, hvis der er nogen forretningsmodeller, som kan undslå sig fra at efterleve de forbrugerbeskyttelsesregler alle andre butikker og netbutikker skal leve op til. Men hvad langt værre er, at det også udsætter forbrugernes liv og helbred for risiko. Vi glæder os over, at der nu tegner sig et bredt flertal for en langt mere ambitiøs dansk linje i EU-forhandlingerne og vi ser frem til at følge arbejdet” siger Lone Rasmussen.

Læs Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhvervs fælles brev

Læs eller se hele debatten om B 125