Gemt

Ny EU-rapport viser perspektiverne for den cirkulære økonomi i EU's tekstilsektor

25. august 2021

EU har for nylig offentliggjort en ny rapportundersøgelse fra JRC om potentialet for den cirkulære økonomi i EU’s tekstilsektor.

 

Rapporten har til formål at belyse perspektiverne for den cirkulære økonomi i forbindelse med håndtering af tekstilvarer og tekstilaffald i EU. Et formål med undersøgelsen er at skabe viden, der sikrer bedre forståelse af de nuværende værdikæder inden for fremstilling af og detailhandel med beklædningsgenstande i EU. Rapporten giver et detaljeret billede af materialestrømme i EU's tekstilsektor i en global sammenhæng, og skal blandt andet bruges som springbræt til fælles standarder for EU-medlemslandene med fokus på tekstiler i den cirkulære økonomi. 

Tekstiler og miljøbelastningen
Rapporten slår fast at tekstiler er et af de mest miljø- og klimabelastende forbrugsgoder og beskriver, hvordan der er brug for et langt større fokus på cirkulær økonomi. EU er den næststørste importør af tekstiler efter USA, og i de seneste 15 år er produktionen af beklædningsgenstande fordoblet globalt. Det formodes at efterspørgslen på tekstilfibre vil stige fra 62 millioner ton (2017) til 120 millioner ton i år 2030.

Hovedparten af miljøbelastningen sker uden for EU’s grænser
Miljøbelastningen fra tekstiler kommer primært uden for EU. Cirka 85 pct. af de primære råvarer, 92 pct. af det anvendte vand, 93 pct. af det anvendte areal og 76 pct. af de udledte drivhusgasser, skyldes tekstilproduktionen, som f.eks. kan være i Kina og Bangladesh. Derfor er er det afgørende at miljø- og klimabelastningen fra brugen af tekstiler og tøj, løses af de internationale værdikæder, som bringer tekstilprodukterne på markedet. Her er cirkulær økonomi en del af løsningen, hvor vi skaber bedre genanvendelse og genbrug af materialerne.

Et stort skridt i den rigtige retning, mener Dansk Erhverv
Dansk Erhverv har længe arbejdet for større cirkalurtiet af tekstiler og efterlyser en bedre dansk handlingsplan for cirkulær økonomi. Disse synspunkter er både foreslået i forbindelse med Regeringens klimapartnerskab og i flere detbatindlæg i Altinget.

En fælles EU-strategi for tekstil med fokus på cirkulær økonomi, vil kunne hjælpe på mange ting. Det er derfor glædeligt, at der nu tilskyndes til at finde en løsning på genbrug og bedre udnyttelse af tekstiler.

Læs hele EU-rapporten her: Circular economy perspectives in the EU textile sector - Publications Office of the EU (europa.eu)

Læs mere om Regeringens klimapartnerskaber her: Regeringens klimapartnerskaber (kefm.dk)