{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Hvornår og hvordan skal den årlige arbejdsmiljødrøftelse skal foregå? Her kan du finde svar på de spørgsmål, som typisk opstår i virksomhederne.
Dansk Erhverv | Arbejdsmiljø - december 2021
Den årlige arbejdsmiljødrøftelse er en tilbagevendende begivenhed i virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. Uanset hvor mange ansatte, der er på virksomheden, og hvor stor aktivitet virksomheden har haft i løbet af året, skal den årlige arbejdsmiljødrøftelse holdes. Det er et minimumskrav, hvor der sættes fokus på det organisatoriske arbejdsmiljøarbejde.
Dansk Erhverv modtager i øjeblikket mange henvendelser fra vores medlemsvirksomheder med spørgsmål om, hvordan den årlige arbejdsmiljødrøftelse skal foregå? Her kan du finde svar på de spørgsmål, som typisk vil kunne opstå ude i virksomhederne.
JA – det er det.
Ifølge reglerne om samarbejde om arbejdsmiljø skal alle virksomheder, uanset størrelsen og aktivitetens omfang, afholde en årlig arbejdsmiljødrøftelse.
Det er arbejdsgiveren/lederen, der skal sørge for, at drøftelsen finder sted. Arbejdsmiljødrøftelsen går i bund og grund ud på, at I, i virksomheden, får talt om det seneste års samarbejde, hvordan det er gået med de mål I har sat jer for, i forhold til jeres aktivitet, indsatser og resultater, samt hvordan det kommende års samarbejde skal tilrettelægges.
Tilrettelæggelsen af den årlige arbejdsmiljødrøftelse er afhængig af virksomhedens størrelse.
I de små virksomheder, med højst 9 ansatte, kan virksomheden selv vælge, hvordan den årlige arbejdsmiljødrøftelse skal foregå. Det kan være som et selvstændigt møde, eventuelt et internet- eller videomøde, eller det kan holdes mere uformelt, hvor deltagerne f.eks. kommunikerer via mails.
I de større virksomheder, med 10 eller flere ansatte, skal arbejdsgiveren samarbejde med arbejdsmiljøorganisationens (AMO) medlemmer om at gennemføre drøftelsen. Det betyder i praksis, at drøftelsen skal holdes i AMO regi. Her skal arbejdsgiveren eller dens repræsentant, der kan træffe beslutninger på arbejdsgiverens vegne, deltage sammen med medlemmerne af AMO.
I skal forholde jer til minimum følgende tre punkter:
1) Året der gik
Herunder skal der drøftes hvordan har I klaret de mål og indsatser I har planlagt?
Hvor kan I sætte flueben som gennemført? Skal der arbejdes videre med mål og indsatser, som I, af forskellige årsager, ikke har nået? Er der dukket noget nyt op i løbet af året, som I ikke havde forudset; f.eks. et nyt arbejdsmiljøproblem, der er sket en eller flere ulykke. Hvordan har I klaret det? Året der gik skal afrundes med en status på alt det, der er opnået og i hvilken grad, samt alt det, som I vil tage med jer i det nye år, hvor I skal fortsætte med jeres indsats.
2) Kommende års arbejde
Under dette punkt skal I drøfte, hvad vil I fokusere på i det kommende år?
Det kan være, at virksomheden blev ramt af uforudsete begivenheder og står over for nogle særlige udfordringer. I skal vurdere hvordan det står til med arbejdsmiljøet i virksomheden, og hvilke kommende udfordringer virksomheden står over for. I skal også drøfte hvilke prioriteringer, der skal foretages, for at udnytte ressourcerne og tid bedst. Eksempler på mål kan være nedbringelse af sygefraværet, forbedring af indeklimaet, bedre forebyggelse af ulykker mv. Det er en god ide at planlægge jeres arbejdsmiljøarbejde med et årshjul.
3) Dokumentation og formidling
Der er ikke pligt til at skrive referat af mødet, men arbejdsgiveren skal skriftligt kunne dokumentere overfor Arbejdstilsynet, at den årlige arbejdsmiljødrøftelse er afholdt. Arbejdsgiveren kan dog frit vælge typen af dokumentation.
Derfor bør I diskutere og aftale, hvordan I vil dokumentere og formidle jeres drøftelser. Dette er vigtigt for at kunne genfinde informationer, forslag og beslutninger fra den årlige drøftelse og for at kunne følge op på de fastsætte mål og indsatser. I skal aftale fremgangsmåden hvordan I bedst han holde andre interessenter informeret om resultaterne og status.
Reglerne om AMO og den årlige arbejdsmiljødrøftelse er reguleret i Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2010/1181
I kan læse mere om den årlige drøftelse i Dansk Erhvervs pjece Gode råd om Arbejdsmiljøorganisationen
Du er altid velkommen til at kontakte Dansk Erhvervs Hotline på telefon 3374 6400, samt søge yderligere svar på dine spørgsmål om AMO og den årlige arbejdsmiljødrøftelse i vores pjece:.
Gode råd om arbejdsmiljøorganisation