Gemt

Finansloven skal støtte SMV’erne i at klimarapportere og de store selskabers ESG-data skal standardiseres

07. december 2021

Der er brug for standardisering af de ESG-data, der opgør virksomhedernes fodaftryk med hensyn til miljø/klima, sociale forhold og god selskabsledelse. Danske små og mellemstore virksomheder skal have mere hjælp til deres klimaregnskab.

Dansk Erhverv anerkender den gode hensigt med indsatsen, men opfordrer samtidig til, at virksomheder og brancher kan vælge ESG-indikatorer til og fra, hvor det giver mening.


I FINANSLOV 2022 bliver der afsat knap 55 millioner kr. over 3 år til blandt andet at standardisere virksomheders ESG-data (ESG er en forkortelse af Environment, Social, Governance), der er en opgørelse over virksomheders bæredygtighedsaftryk, der er målrettet investorer. Desuden skal nogle af pengene gå til at videreudvikle Klimakompasset, hvormed virksomhederne kan beregne både deres direkte og indirekte CO2-udledning.

Baggrunden for denne aftale mellem forligspartierne er, at danske SMV’er investerer mindre i teknologiske løsninger end store virksomheder.

Nye krav til bæredygtighedsdata på vej fra EU
”I Dansk Erhverv er vi enige i, at danske små og mellemstore virksomheder skal klædes bedre på til at kunne imødekomme de voksende krav fra EU, investorer og andre interessenter til at levere pålidelige data om deres bæredygtighed. Der er en stor mængde nye krav til bæredygtighedsdata på vej fra EU, og danske SMV’er har brug for vejledning. Det indbefatter for eksempel krav fra investorer som følge af EU-taksonomien, der på tværs af EU definerer, hvad der er en ”grøn” aktivitet. Desuden er det krav om due diligence på menneskerettigheder og miljø i virksomhedernes værdikæder samt krav om sammenlignelige ikke-finansielle data på en række områder,” fortæller CSR-chef Malene Thiele, Dansk Erhverv.

Især mikrovirksomheder finder ikke CSR relevant
Dansk Erhvervs medlemsundersøgelse fra juni 2021 viser, at det især er mikrovirksomheder (0-9 medarbejdere), der ikke finder det relevant at arbejde med CSR og bæredygtige forretningsmodeller. 72 procent af virksomhederne i denne gruppe svarer, at de ikke finder det relevant at arbejde med CSR og bæredygtige forretningsmodeller. Til sammenligning er det kun 6 procent blandt virksomheder med 50-249 medarbejdere, der svarer dette, og 0 procent blandt de store selskaber (+250 medarbejdere).

Ikke alle nøgletal er lige væsentlige
”Mange danske virksomheder er derfor ikke klar til hverken at rapportere på CSR og bæredygtighed eller ESG. Så en indsats, der kan understøtte dem heri, er velkommen. Men når det kommer til standardisering inden for ESG, er det vigtigt med fokus, proportionalitet og mulighed for tilvalg og fravalg af ESG-indikatorer for at sikre en reel værdi af rapporteringen. Det er ikke alle nøgletal, der er lige væsentlige for alle brancher,” understreger Malene Thiele og tilføjer:

”Vi foreslår, at der i et standardiseringsarbejde identificeres nogle nøgletal, der giver mening på tværs af brancher. Herefter kan der eventuelt arbejdes videre med de nøgletal, der er relevante for de enkelte brancher, da det kan kræve tilpasning af opgørelsesmetoden for at sikre et retvisende billede.”

42 procent af Dansk Erhvervs medlemmer, der arbejder med CSR og bæredygtighed, rapporterer eller kommunikerer pt. slet ikke om dette.