Gemt

Husk at tænke corona-situationen ind i fremtidige aftaler

07. december 2021

Smittetrykket i Danmark stiger igen, der indføres restriktioner, og arrangementer og julefrokoster aflyses.

 

Da Danmark lukkede ned i marts sidste år, medførte det utallige aflysninger, leveranceproblemer mv. Mange virksomheder måtte gå deres aftaler efter i sømmene for sjældent-håndhævede force majeure-klausuler, og der opstod diskussioner om, hvorvidt coronaepidemien generelt kunne påberåbes som force majeure under dansk ret. En påberåbelse af force majeure som opfyldelseshindring forudsætter, at der er tale om en situation, der for begge parter har været upåregnelig ved aftalens indgåelse - eksempelvis krig, strejker mv.

Udgør corona (stadig) force majeure?
Frem til marts 2020 var der overordnet enighed om, at corona i visse tilfælde kunne udgøre en force majeure-begivenhed for aftaler underlagt dansk ret. Vi er nu mere end halvandet år inde i pandemien, og man kan derfor næppe længere argumentere for, at corona og afledte konsekvenser heraf er upåregnelige i Danmark efter marts 2020.

Hvis man vil have adgang til at ændre eller annullere en aftale som følge af udfordringer afledt af corona, er det derfor vigtigt at indarbejde bestemmelser herom direkte i aftalen eller virksomhedens standardbetingelser. Såfremt situationen ikke er direkte reguleret, må udgangspunktet være, at man stadig er forpligtet i henhold til (den oprindelige) aftale.

Regulering af corona i fremtidige aftaler
Hvis ens virksomhed er sårbar over for udbredelse af corona eller indførelse af nye restriktioner, skal man være opmærksom på at regulere virkningerne heraf direkte i sine aftaler. Hos Dansk Erhverv oplever vi også, at virksomheder efterspørger særlige ”coronaklausuler” i deres aftaler.

Aftalerne bør tage udtrykkelig stilling til, hvilke konsekvenser restriktioner eller andre forhindringer som følge af corona skal have for aftalen. Kan man f.eks. udskyde et arrangement til en anden dato; hvornår kan man ansvarsfrit aflyse et arrangement eller udelade levering? Skal det være en forudsætning, at det er umuligt at levere (f.eks. ved nedlukninger af erhverv pålagt af myndighederne), eller kan klausulen også påberåbes, hvis det vil være meget byrdefuldt at gennemføre (f.eks. ved forsamlingsforbud eller andre byrdefulde restriktioner)?

Klausulerne kan både skrives ind som generelle force majeure-klausuler, hvor corona er udtrykkeligt reguleret, eller specifikke coronaklausuler.

Hvis ikke man ønsker at koble ændringsbeføjelserne til bestemte begivenheder, kan man også indarbejde rene annullationsbestemmelser i aftalen eller virksomhedens standardbetingelser, hvor en ordre eller et arrangement kan afbestilles inden en vis dato, enten vederlagsfrit eller mod at der betales en angivet procentdel af aftalesummen mv.

Medlemmer kan søge rådgivning om coronaklausuler hos Dansk Erhverv
Hvis man som medlem hos Dansk Erhverv sidder med konkrete spørgsmål til coronaklausuler, force majeure eller opfyldelse af kontrakter, er man velkommen til at kontakte vores juridiske hotline.