Gemt

Ny teleaftale har tårnhøje ambitioner men for få virkemidler

22. december 2021

Regeringen har netop indgået en bred teleaftale med en ny ambitiøs bredbåndsmålsætning om adgang til gigabitbredbånd til 98 pct. af de danske boliger og virksomheder allerede i 2025. Aftalen skal forbedre telebranchens rammevilkår og investeringslyst, men det er uklart hvilke initiativer, der skal give det ønskede boost til udrulning af højhastighedsbredbånd. 

Regeringen har med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet netop indgået en ny teleaftale som supplement til teleforliget af 2018.

”Overordnet er der både gode hensigter og tiltag i teleaftalen, der anerkender den fundamentale betydning af en god bredbånds- og mobildækning for et højt digitaliseret samfund som Danmark. Men det bliver vanskeligt at nå de tårnhøje ambitionerne om, at 98 pct. af borgerne og virksomhederne skal have adgang til de ekstremt hurtige gigabitforbindelser i 2025”, siger Poul Noer, fagchef for telepolitik i Dansk Erhverv.

Partierne har også aftalt, at telepolitikken fremover skal bidrage til den grønne omstilling.

”Danmarks fremragende teleinfrastruktur er en kolossal styrke for erhvervslivet og samfundet, der står midt i en omfattende digital transformation. Men det er også godt, at telepolitikken nu får en grøn dimension. Vi foreslår bl.a. at gennemføre anbefalingerne fra klimapartnerskabet for service, it og rådgivning om at bruge data, IoT og kunstig intelligens som driver af den grønne omstilling. De blev afleveret til regeringen for snart to år siden,” siger Mette Lundberg, direktør for kommunikation og politik i IT-Branchen.

Behov for flere tiltag

Danmark har EU's bedste digitale infrastruktur, men der er behov for yderligere teleinvesteringer og tiltag – også i lyset af de nye ambitioner.

”Der skal lyde ros til politikerne for at se på hindringer for det vigtige gravearbejde til bredbåndsudrulning og fremme kommunernes brug af ordningen for efteranmeldelse af mindre gravearbejde, der giver mere fleksibilitet og reducerer omkostningerne til fiberudrulning for selskaberne.

”Det er også positivt, at mobilt bredbånd medregnes som en del af bredbåndsdækningen, og at partierne har aftalt, at mobilselskaberne skal have mulighed for at opstille master, så de kan opfylde de statslige dækningskrav. Endelig vil vi rose, at et nyt dialogforum for myndigheder skal sikre tværministeriel koordinering af telepolitikken. Der bliver dog også brug for en meget tæt dialog med telebranchen, hvis vi skal komme i nærheden af de nye målsætninger”, siger Poul Noer

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil