Gemt

Ny trepartsaftale om lønkompensation for tvangslukkede og andre af de hårdest ramte virksomheder samt forlængelse af arbejdsfordelingsordning

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 10. december 2021

Arbejdsmarkedets parter og regeringen har netop indgået en ny trepartsaftale om midlertidig lønkompensation til tvangslukkede og hårdt ramte virksomheder samt en midlertidig forlængelse af arbejdsfordelingsordningen.


På grund af smitteudviklingen i Danmark er der netop indført en række restriktioner med virkning fra den 10. december 2021. Derfor har regeringen og arbejdsmarkedets parter netop indgået endnu en trepartsaftale, der skal være med at hjælpe de hårdest ramte virksomheder.

Arbejdsfordeling – forlængelse af den midlertidige ordning

Mange lønmodtagere har i løbet af det seneste år været omfattet af den midlertidige arbejdsfordelingsordning, der udløber ved udgangen af december 2021. Med ordningen kan virksomheder, som er udfordret på grund af covid-19, benytte sig af arbejdsfordeling. Det betyder, at medarbejderne deler det arbejde, der er, og i den resterende tid enten uddanner sig eller er hjemme på dagpenge. Ordningen giver virksomhederne større fleksibilitet til at indlede arbejdsfordeling, og virksomhederne skal kun betale løn for arbejdstiden. Medarbejderne får en forhøjet dagpengesats og muligheden for at uddanne sig i perioderne uden arbejde.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er på den baggrund enige om at forlænge den midlertidige arbejdsfordelingsordning, herunder retten til dagpenge, så den også kan bruges af virksomhederne i perioden 1. januar –31. marts 2022.

De eksisterende regler om den midlertidige arbejdsfordelingsordning fortsætter uændret, herunder at virksomheder, der vil gøre brug af ordningen, skal informere og høre deres medarbejdere herom efter de regler, der gælder i samarbejdsaftaler, tilsvarende aftaler eller lov om information og høring.

Du kan læse mere om arbejdsfordelingsordningen på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Lønkompensation til tvangslukkede virksomheder

I lyset af tvangslukningen af erhverv som følge af smitteudviklingen er regeringen og arbejdsmarkedets parter også enige om at forlænge den midlertidige lønkompensationsordning for tvangslukkede virksomheder, som indebærer, at tvangslukkede virksomheder uden omsætning kan hjemsende deres medarbejdere på lønkompensation.

Ordningen vil gælde for tvangslukkede virksomheder, så længe der er forbud mod at holde åbent.

Du kan læse mere om lønkompensation til tvangslukkede virksomheder på Dansk Erhvervs hjemmeside. 

Midlertidig lønkompensation af hensyn til hårdt ramte virksomheder

Parterne er også enige om at indføre en midlertidig lønkompensationsordning, som gælder fra den 10. december 2021 – 15. januar 2022, for at hjælpe virksomheder, der er særligt hårdt ramt hen over jul og nytår.

For at kunne gøre brug af den midlertidige lønkompensationsordning, skal virksomheden hjemsende mindst 30 pct af medarbejderne. Dette er en ændring i forhold til de tidligere ordninger, hvor man også kunne hjemsende et bestemt antal medarbejdere. Der gælder med andre ord kun en 30 % regel denne gang.

Der gøres status på ordningen den 10. januar 2022.

Gældende for både tvangslukkede og hårdt ramte virksomheder
Da indførslen af lønkompensationsordningerne vil strække sig over juleferien, vil der ikke kunne modtages lønkompensation for 3 dage i den lønkompenserende periode. Der stilles ikke krav om afholdelse af feriedage, men det må forventes, at mange ansatte har planlagt ferie eller fridage over juleferien. Det forudsættes, at allerede aftalt ferie eller fridage, som er aftalt forud for den 10. december 2021, afholdes som planlagt. Parterne er desuden enige om ikke at gøre brug af ferielovens bestemmelse om straksvarsling af ferie i forbindelse med modtagelse af lønkompensation, og at ferielovens almindelige regler i øvrigt er gældende.

Både lønkompensationsordningen for tvangslukkede og ordningen for hårdt ramt virksomheder vil derudover basere sig på de samme forudsætninger, som den tidligere lønkompensationsordning, jf. trepartsaftalen af den 14. januar 2021. Medarbejderne må fx således ikke arbejde for virksomheden under hjemsendelsen, og der kan ikke søges lønkompensation for medarbejdere, der arbejder hjemmefra.

Virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i lønkompensationsperioden, og det er en forudsætning for lønkompensationen, at virksomheden i den lønkompenserende periode ikke opsiger ansatte som følge af økonomiske årsager.

Lønkompensationen vil udgøre 75 pct af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn månedligt og 90 pct af de samlede lønudgifter for omfattede ikke-funktionærers løn månedligt, dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet fuldtidsansat.

Virksomheden kan vælge at søge kompensation for enkelte p-enheder eller hele virksomheden. Ovennævnte kriterier og vilkår, fx 30 pct. kravet, vil, når der søges om kompensation for enkelte arbejdssteder, finde anvendelse for den enkelte p-enhed og ikke virksomheden samlet set.

Skæringsdatoen for, hvornår virksomheden sidst må have afskediget medarbejdere, er den 9. december 2021. Virksomheden kan modtage lønkompensation for medarbejdere ansat før den 8. december 2021.

Ordningerne skal nu gennemføres ved lovgivning/bekendtgørelse, og vi holder naturligvis vores medlemmer orienteret, når der er nyt.

Du kan læse mere om de hidtidige lønkompensationsordninger på Dansk Erhvervs hjemmeside.

Dansk Erhverv kommenterer

”Det er en meget vigtig og nødvendig aftale, som her er indgået. Med de nye restriktioner og de medfølgende opfordringer, ser mange virksomheder ind i nedlukninger og aflysninger. Det vil typisk være de samme virksomheder, som allerede har holdt særdeles hårdt for som følge af restriktioner og nedlukninger det seneste efterhånden halvandet år. Nu bliver de udfordrede brancher og virksomheder igen ramt hårdt, og derfor er det så vigtigt, at den nye aftale sikrer, at virksomheder berørt at restriktioner kan få lønkompensation for hjemsendte medarbejdere,” siger Laurits Rønn, viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv.

Laurits Rønn understreger, at de forskellige kompensationsordninger, herunder lønkompensation, på ingen måde dækker virksomhedernes tab som følge af corona.

”Der er intet, som virksomhederne hellere vil, end at have åbent som normalt. Nedlukninger og restriktioner virksomhederne dyrt hver eneste dag. Derfor er det meget vigtigt, at vi ikke har restriktioner og nedlukninger én dag længere, end det er absolut nødvendigt. Vi skal have normale tilstande hurtigt muligt,” siger Laurits Rønn.