Gemt

Nye restriktioner er vedtaget – detailhandlen går næsten fri

08. december 2021

Som følge af den stigende smitte i samfundet og udbredelsen af den nye Omikron-variant har Epidemiudvalget vedtaget en række nye restriktioner. For detailhandlen betyder det, at der, udover det gældende krav om mundbind/visir, også indføres et forbud mod salg af alkohol mellem kl. 24.00 og 05.00. 

De nye restriktioner, som træder i kraft den 10. december 2021 rammer især nattelivet og serveringssteder, samt følgeerhverv hertil, da der stilles krav om lukning og begrænsning af åbningstider. Det vil betyde en negativ effekt på omsætningen og handelen i butikkerne og hos leverandører til fx restauranter, natteliv mv.

Forbud mod salg af alkohol i detailhandlen
Ligesom det var tilfældet tidligere på året, betyder en lukning af serveringssteder fra midnat og frem til klokken 05.00, at der også indføres forbud mod salg af alkohol fra detailhandlen i samme tidsrum. Forbuddet gælder fra den 10. december 2021.  

Mundbind/visir i detailhandlen
Epidemiudvalget har desuden valgt at forlænge kategoriseringen af COVID-19 som en samfundskritisk sygdom med 2 måneder, hvorfor kravet om brug af mundbind/visir i detailhandlen, som har været gældende siden mandag den 29. november 2021 fortsat er gældende.   

Kravet er gældende for samtlige butikker i detailhandlen, og er gældende uanset butikkernes fysiske beliggenhed. Det betyder, at butikker beliggende på gader, i indkøbscentre, stormagasiner, indendørsmarkeder, basarer og arkader skal opsætte skilte, som informerer kunderne om kravet om at bære mundbind/visir. 

Kravet om mundbind/visir gælder ikke for ansatte, der kan forevise gyldigt coronapas, ligesom det heller ikke gælder for ansatte, der opholder sig bag en afskærmning. Endvidere gælder det ikke for kunder under 12 år. 

Kompensation

Regeringen og aftalepartierne har vedtaget, at virksomheder, der rammes af restriktioner, får adgang til kompensationsordninger (udvalgte):

Kompensation til tvangslukkende virksomheder

Tvangslukkede virksomheder, som nattelivet, får adgang til fuld kompensation for faste omkostninger. Herudover genindføres selsstændigordningen for tvangslukkende uden omsætning, hvor der gives 100 pct. Kompensation for omsætingstabet.

Kompensation til ikke-tvangslukkende virksomheder

Faste omkostninger og faste omkostninger light ordningerne gælder frem til 28. februar 2022, MEN nu er kravet til omsætningsnedgang sat til 30 pct., hvilket Dansk Erhverv har arbejdet for.

Dansk Erhverv har desuden anbefalet, at december måned skal kunne opgøres som en selvstændig kompensationsperiode, således at det udelukkende er omsætningsnedgangen i december 2021, der ses på. Dette er blevet imødekommet. 

Pulje for letfordærvelige varer 

Der etableres en pulje målrette de virksomheder og leverandører som grundet de nye restriktioner vedrørende forbud mod arrangementer med mere end 50 deltagere brænder inde med letfordærvelige varer som må kasseres. Puljen dækker perioden 10-12 december 2021, og en virksomhed kan maksimalt modtaget 40.000 kr. For kasserede varer.

Se aftalen om genåbning af de generelle kompensationsordninger her

Udvidet nødpasning 

Dansk Erhverv arbejder for at der sikres den fornødne udvidede nødpasning i tilfælde af lukningen af grundskoler for de erhverv, der ikke har mulighed for at arbejde hjemme. Det er afgørende, at der kommer den fornødne nødpasning til alle, som måtte have behov – dvs. ikke som sidste reserveret til særlige områder (forsyningssikkerhed, sundhed mv.) 

De seneste regler og retningslinjer 

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil