Gemt

Nyt lovforslag om test af tilrejsende arbejdskraft

29. januar 2021

Lovforslaget stiller krav om PCR-test og pålægger arbejdsgiverne et ansvar for at tilrejsende arbejdskraft bliver testet. Dansk Erhverv er kritiske overfor at forslaget også rammer grænsependlere og arbejder for at denne gruppe undtages.

Hvem skal testes?
Det følger af lovforslaget, at arbejdsgiverne skal sørge for, at tilrejsende medarbejdere bliver PCR-testet for Covid-19 efter indrejse i Danmark fra bestemte lande, regioner eller områder. Kravet gælder således for arbejdskraft, der krydser grænsen, uanset varigheden af opholdet.

Kravet gælder ikke, hvis medarbejderne har bopæl i Danmark. Men kravet gælder også for danske statsborgere, der har bopæl i udlandet.

Grænsependlere er aktuelt omfattet af indrejserestriktioner, hvorved de ved indrejse skal kunne forevise en test, som er maksimalt 7 døgn gammel. Denne test har hidtil kunne være antigentest, men der vil nu blive stillet krav om en PCR-test, ligesom der vil gælde et krav om arbejdsgivers opfølgning. Der er i loven givet mulighed for at beskæftigelsesministeren efter forhandling med sundhedsministeren kan undtage grænsependlere. Dansk Erhverv arbejder for, at denne undtagelse vil blive anvendt, hvis ikke der allerede ved lovens vedtagelse bliver indskrevet en undtagelse for grænsependlere.

Du kan læse nærmere om hvem der er grænsependler på coronasmitte.dk: For personer med bopæl i grænselandet

Dansk Erhverv er i øvrigt særlig opmærksom på, at der indenfor transporterhvervet er et særligt behov for at kunne sikre transport på tværs af grænserne, så chauffører undtages fra testkravet i loven, som det hidtil har været gældende. Hvis dette ikke sker, vil det være et meget alvorligt nybrud og den potentielle skadevirkning for forsyningssikkerheden er betragtelig. Dansk Erhverv har derfor d.d. sammen med den øvrige transportbranche henvendt sig til regeringen. Se henvendelse til regeringen fra transportbranchen.

Arbejdsgiver skal stille krav om test og dokumentation herfor
Det følger af den allerede gældende lov 1641 af 19. november 2020 (testloven), at en arbejdsgiver kan pålægge ansatte at blive testet, oplyse om testens resultat og hvornår den er foretaget. Den nye lov om indrejsende arbejdskraft henviser ind i de gældende regler, hvilket betyder, at arbejdsgiver kan kræve at medarbejderen bliver testet samt få skriftlig dokumentation for at testen er foretaget. Denne skriftlige dokumentation skal i øvrigt kunne forevises Arbejdstilsynet, der er tilsynsmyndighed i henhold til loven.

Det følger desuden af testloven, at testen så vidt muligt skal gennemføres i arbejdstiden, og hvis det ikke kan lade sig gøre, at den ansatte honoreres for den tid, der medgår til test.

Det er endnu uklart på hvilken måde myndighederne stiller testkapacitet til rådighed.

Dansk Erhverv arbejder for, at det sker på en måde, så de ansætte hurtigst muligt og uden omkostninger kan testes, så det sker til mindst mulig ulempe for arbejdsgiverne.

Det er fortsat uklart hvornår en test skal foretages i forbindelse med indrejse, da de nærmere regler for dette vil blive fastlagt i en senere bekendtgørelse.

Det fremgår i den forbindelse af lovforslaget, at der vil blive udarbejdet en digital løsning, der skal gøre det lettere for medarbejderne at udlevere dokumentation fra sundhedsmyndighederne, til virksomheden.

Arbejdsgiver skal udarbejde en skriftlig plan
Derudover skal arbejdsgiverne udarbejde en skriftlig plan for test for Covid-19.

Planen skal sikre, at kravet om covid-19-test efter indrejse i Danmark kommunikeres ud til de relevante ansatte på en måde, så der for de ansatte ikke er tvivl om, hvornår, hvor og hvordan covid-19 testen skal foretages. Samtidig skal planen indeholde en oversigt over indrejste ansatte, der er testet, ansatte, der skal testes, samt ansatte, der er undtaget fra kravet om test.

Arbejdsgiver skal løbende føre planen ajour i forhold til den indrejsende arbejdskraft fra andre lande, regioner eller områder i takt med, at de pågældende ansatte rejser ind i Danmark. Hvis en ansat rejser ind i Danmark flere gange, skal de relevante oplysninger om den ansatte fremgå af planen, hver gang den pågældende ansatte rejser ind i Danmark.

Planen skal kunne fremvises til Arbejdstilsynet i den løbende kontrol.

Dansk Erhverv har opfordret myndighederne til at lave et paradigme for en sådan plan.

Lovens gyldighedsperiode
Loven er endnu ikke færdigbehandlet, men forventes endelig vedtaget den 2. februar 2021, hvorefter den træder i kraft ved bekendtgørelse i Lovtidende.

Dele af loven kan først udmøntes når tilhørende bekendtgørelse foreligger. Som følge af dette vil arbejdstilsynet først iværksætte kontrol 7 dage efter bekendtgørelsens ikrafttræden. 

Loven vil gælde i en midlertidig periode indtil den 1. juli 2021.