; ;
Gemt

Vi skal sikre, at flere uddanner sig inden for it og digitalisering

Unge vil gerne ind på it-uddannelserne, og erhvervslivet skriger efter kvalificeret uddannet arbejdskraft inden for it – men fremtidens finansiering af uddannelser inden for it og teknologi er begrænset og uklart. Dansk Erhverv, opfordrer politikerne til at holde fast i de ekstra pladser på it-uddannelser, og at man sikrer, at der afsættes ressourcer til at finansiere uddannelserne fra bachelor til kandidat.

Nyhed

05. juli 2021

Inden længe skal håbefulde unge søge ind på deres drømmeuddannelser, og heldigvis har it-uddannelserne fortsat vist sig at være et attraktivt valg. Sidste år var optaget på it-uddannelserne rekordstort, og unge står i kø for at komme ind uddannelser inden for it og teknologi. Men samtidig ser vi stadig væsentlige barrierer for at kunne udløse det fulde potentiale.

”På trods af at regeringen i 2020 sikrede 4.500 ekstra pladser på it-uddannelser, er der fortsat færre pladser end kvalificerede ansøger. Det er problematisk, da vi mister potentiel kvalificeret uddannet folk inden for it-branchen”, siger Anders Thomsen, markedsdirektør i Rådgivning og Videnservice hos Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Samtidig er det usikkert, hvordan man ønsker at finansiere de ekstra pladser fra bachelor til kandidat. Dem, der udfylder de ekstra pladser, vil derfor mærke konsekvenserne på et senere tidspunkt,” siger Anders Thomsen.

Virksomhederne har brug for it-folk
It-kompetencer har i mange år været en mangelvare i erhvervslivet, og virksomhederne hungrer fortsat efter flere it-folk. Senest er manglen på digitale kompetencer opgjort i en analyse for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA. Analysen viser en mangel på 22.000 it-professionelle i 2030, og der er altså al mulig grund til at investere i denne faggruppe allerede nu.

”Kvalificeret uddannet arbejdskraft inden for it og teknologi er – både i nutiden og i fremtiden - en forudsætning for virksomheders vækst og innovation. Virksomheder risikerer at miste potentiel vækst og innovativ fremgang, hvis ikke vi prioriterer it-uddannelserne. Det er både værdifuldt for den enkelte virksomhed og for hele samfundet,” udtaler Anders Thomsen.

Det er afgørende, at vi skaber de rette forudsætninger for virksomhederne i fremtidens Danmark. Fra Dansk Erhvervs side er budskabet klart: politikerne skal fastholde de ekstra pladser på it-uddannelserne og sikre, at der er ressourcer til at finansiere uddannelsen i hele forløbet fra bachelor til kandidat.

Udflytning af studiepladser kan koste dyrt
Regeringen indgik den 25. juni 2021 en aftale med et bredt udsnit af Folketingets partier, som udflytter uddannelsespladser fra de største byer. Uden at gå ind i de nærmere detaljer i aftaleteksten er det for Dansk Erhverv en topprioritet, at aftalen ikke ender med at betyde, at fx IT-Universitetet eller DTU skal nedlægge studiepladser på de uddannelsesretninger, hvor efterspørgslen på færdiguddannede kandidater er stor. Hvis udflytningen reducerer optaget på disse linjer, kan det i sidste ende koste os dyrt med en endnu større mangel på de rigtige kompetencer til den digitale omstilling af vores offentlige sektor og private erhvervsliv.