Gemt

Betegnelsen ”probiotika” må nu bruges på kosttilskud

08. juni 2021

Efter ønske fra bl.a. Dansk Erhverv og flere af vores medlemmer har Fødevarestyrelsen besluttet at tillade mærkning med betegnelsen ”probiotika”, som en obligatorisk kategoribetegnelse på kosttilskudsprodukter.

Kosttilskud er produkter, der er koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Kosttilskud har til formål at supplere den normale kost og markedsføres i dosisform. Ifølge reglerne om kosttilskud er det obligatorisk at mærke med navnet på de kategorier af næringsstoffer eller andre stoffer, der kendetegner produktet, eller en angivelse af arten af disse (nærings)stoffer.

Tidligere har man i Danmark opfattet betegnelser som fx "mælkesyrebakterier" eller "bifodobakterier", som de mulige kategoribetegnelser for de pågældende mikroorganismer i kosttilskud. Men myndighederne har nu besluttet at ændre sin fortolkning, og i stedet lægge sig op ad samme fortolkning som i fx Polen og Holland. Derfor kan betegnelsen ”probiotika” nu betragtes som en obligatorisk kategoribetegnelse på kosttilskud.

Kosttilskudsprodukter kan derfor nu mærkes med betegnelsen "probiotika", som en obligatorisk kategori­betegnelse, når produktet indeholder levende mælkesyrebakterier og/eller bifidobakterier. Det forud­sættes, at betegnelsen "probiotika" anvendes på en sådan måde, at det ikke fremstår som en anprisning af produktet. Det er altså alene betegnelsen "probiotika", der må anvendes og ikke supplerende oplysninger som fx "probiotisk effekt" eller lignende, som kan opfattes som en sundhedsanprisning.

Læs mere om kosttilskud på Fødevarestyrelsen hjemmeside Kosttilskud (foedevarestyrelsen.dk).

Brug af betegnelsen ”probiotika” på andre fødevarer
For almindelige fødevarer som ikke er kosttilskud, betragtes en kategoribetegnelse som en frivillig mærkningsoplysning, og en angivelse af "indeholder probiotika" vil være underlagt anprisningsforordningens regler. Betegnelsen "probiotika" kan derfor pt. kun anvendes på kosttilskud, men ikke på andre fødevarer eller fødevare­ingredienser. Fødevareministeriet vil dog arbejde på at få ”probiotika” godkendt som en ernæringsanprisning i EU.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent