; ;
Gemt

Nye krav til udformning og registrering af tobaksvarer og tobakssurrogater fra 1. juli

22. juni 2021

Som led i den nationale handleplan mod rygning blandt unge træder en række regler i kraft fra den 1. juli. De gælder dog ikke varer produceret før den 1. juli 2021, hvilke først vil være omfattet af reglerne fra 1. april 2022.

Unge skal ikke fristes til at starte med at ryge, og derfor skal alle cigaretpakker se ens ud i fremtiden. Det er en af de nye regler, der blev vedtaget som led i den nationale handleplan mod unges rygning.

Fra 1. juli 2021 er der derfor krav om standardiseret udformning af enkeltpakker og eventuel ydre emballage for tobaksvarer og urtebaserede rygeprodukter. Dog er pibetobak og cigarer undtaget fra kravet. Konkret vil det bl.a. betyde, at alle cigaretpakker skal have ens udformning og udseende, som det allerede kendes fra bl.a. Norge og Frankrig.

For produkter fremstillet før 1. juli 2021 gælder kravet til standardiseret udformning først fra 1. april 2022, hvorefter alle cigaretpakker altså skal have et standardiseret udseende.

Også nye regler for tobakssurrogater
Fra og med den 1. juli gælder det, at der skal være sundhedsadvarsler påført tobakssurrogater, ligeledes med en sidste frist for salg af produkter fremstillet før den 1. juli 2021. Derudover vil ”elementer eller træk” der kan give et fejlagtigt billede af formål, anvendelse og virkninger være forbudte på denne type varer.

Herunder er Sikkerhedsstyrelsens definition af tobakssurrogater gengivet:

Et tobakssurrogat er et produkt med indhold af nikotin, der ikke er en tobaksvare eller en elektronisk cigaret. Derudover omfatter reglerne udstyr, der er beregnet til at blive benyttet sammen med produktet.

Disse punkter definerer dermed et tobakssurrogat:

  • Produktet indeholder nikotin.
  • Produktet indeholder ikke tobak.
  • Produktet er ikke et e-cigaret-produkt.
  • Produktet er ikke et godkendt lægemiddel.

Vær derudover opmærksom på, at tobakssurrogater skal være indberettet til Sikkerhedsstyrelsen før markedsføring. Dette gøres her: Tobakssurrogater, første registrering af tobakssurrogater eller udstyr | Virk

Læs mere om de nye regler på tobaksområdet her: Nye regler for tobaksvarer, elektroniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere mm. (sik.dk) 

Derudover kan I finde en oversigt over de forskellige ikrafttrædelsesdatoer her: Hvornår træder reglerne for tobaksvarer, urtebaserede rygeprodukter og tobakssurrogater i kraft? (sik.dk)

Kontakt

Handel

Matthias Korth Vesterdal

Politisk konsulent