; ;
Gemt

Sådan får du din hjerne med dig på ferie

30. juni 2021

Ferien lurer lige om hjørnet, og her vil din hjerne forsøge at holde dig fast i hverdagens tanker og adfærd. Her får du tips til, hvordan du får en tankemæssig pause fra dit daglige arbejde og det flow af informationer, du er vant til.

 

I din ferie vil den forsøge at holde fast. Den vil forsøge at blive i hverdagens tanker og adfærd. Det gør den, fordi den er et vanedyr. Din hjerne.

Din hjerne er nemlig konstrueret til at holde dig tryg – og spare energi, så den vil forsøge at holde dig fast i det, den kender.

Måske er du i gang med ferien – eller du skal snart på ferie. Det skal din hjerne også, og du kan hjælpe den på vej. Det fortæller Tina Buch Olsson, HR-udviklingschef i Dansk Erhverv.

I denne artikel giver hun et par gode råd, til hvordan du kan komme jobbet på afstand og få en tankemæssig pause fra dit daglige arbejde og hverdagens informationsflow.

1. Hjernen skal have et pusterum
For at løse dine opgaver – og holde dig ajour – modtager din hjerne daglige et massivt flow af informationer via din computer, telefon og andre medier. Det er blevet en naturlig del af din hverdag at sidde klar på mailen, tjekke telefonen for sms’er og orientere dig på sociale medier. Hverdagen er præget af høj tilgængelighed og af virkelig mange informationer, som din hjerne skal bearbejde.  Derfor skal du bruge ferien til at give hjernen et pusterum. Beslut dig for, hvilket informationsflow du egentlig har brug for i din ferie.

2. Gør ting, der får hjernen væk fra arbejdstanker
I de første dage i ferien kan det være svært at rense hjernen fra arbejdstanker. Men du kan hjælpe den på vej. Gør ting, hvor du kan mærke, at du nemt kommer til at tænke på noget andet. Lad arbejdstankerne flyde væk, når de kommer, og vær i nuet – også selvom hjernen driller dig.

Det er forskelligt fra person til person, hvad der kan give tankerne det nødvendige pusterum. Det kan være en cykeltur, at male de gamle vinduer, at gå en tur med kameraet eller måske plukke blomster i vejkanten – og alt indimellem. Det vigtigste er, at du er opmærksom på, hvornår du mærker, at tankerne om arbejde og performance træder i baggrunden. Og så få den tiltrængte ro.

3. Pas på hjernen, når du kommer tilbage fra ferie
Husk, at holde fast i dine pusterum, når du kommer i gang igen. Når hverdagen rammer og lokomotivet kører, har din hjerne mere end nogensinde brug for en gang imellem at tænke på noget andet, så du ikke brænder ud.