{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
18. maj 2021
Smitten i Danmark er fortsat i kontrol. Og derfor er Dansk Erhverv meget tilfredse med, at et flertal af Folketingets partier har forhandlet en yderligere genåbning af Danmark på plads.
”Både danskerne og virksomhederne har ageret meget ansvarsfuldt igennem hele corona-situationen. Vi står et rigtig godt sted nu, og derfor skal restriktionsniveauet absolut også gå ned. Det er der også politisk vilje til, og det er vi glade for, selvom vi havde håbet, politikerne havde taget yderligere skridt allerede nu,” siger Brian Mikkelsen.
Godt med lempelser af coronapas
Især lempelserne omkring coronapasset vækker glæde hos Dansk Erhverv, men man ærgrer sig over, at man ikke får indført en såkaldt kørekortsmodel, hvor det er borgerne og myndighederne og ikke virksomhederne, der har ansvaret for, at borgerne har et gyldigt coronapas.
”Det er positivt, at reglerne for coronapasset i visse situationer nu lempes. For eksempel, at man får et gyldigt pas 14 dage efter første stik. Men det er ingen hemmelighed, at vi langt hellere havde set en model, hvor det er den enkelte borger, der skal sikre, at man har et gyldigt pas. Virksomhederne er i forvejen presset af restriktioner, og det gør det ikke bedre, at de også skal agere kontrolmyndighed,” siger Brian Mikkelsen.
Der mangler plan for udfasning af restriktioner
Der er i disse uger et behov for hele tiden at justere på gældende restriktioner, så Dansk Erhverv efterspørger en mere klar plan for at få udfaset restriktionerne.
”Vi kan se, at smitten er under kontrol, og derfor skal vi også have hjulene mere i gang. Det er godt, at Christiansborg er på bolden og nu har aftalt, at de skal mødes for at lave en plan for udfasning af restriktionerne for erhvervslivet. Den plan er helt nødvendig af hensyn til virksomhedernes planlægning,” siger Brian Mikkelsen.
Det fremgår af rammeaftalen i forhold til genåbning pr. 21. maj 2021, at resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, åbnes med coronapas. Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoo mv. og legelande samt aftenskoler. Der er således enighed om, at følgende kan genåbne pr. 21. maj 2021 i forlængelse af rammeaftalen:
Partierne noterer sig, at alle lokaler og lokaliteter med undtagelse af nattelivet herefter vil være åbne med de restriktioner, smitteforebyggende tiltag mv., der gælder på de respektive områder.
Partierne er desuden enige om, at planen for udfasning af det lille forsamlingsforbud, der fremgår af aftalen af 15. april 2021, fortsat følges. Det indebærer således, at det indendørs forsamlingsforbud hæves fra 25 personer til 50 personer, og det udendørs forsamlingsforbud hæves fra 75 personer til 100 personer den 21. maj 2021. Sundhedsstyrelsen oplyser, at lempelsen af forsamlingsforbuddet vil medføre en tilpasning af anbefalinger i private hjem i overensstemmelse hermed.
Partierne er endvidere enige om, at trin 2 i planen for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer iværksættes pr. 21. maj 2021 i overensstemmelse med aftalen af 4. maj 2021. Det indebærer bl.a., at andre kultur-, erhvervs- og idrætsarrangementer kan afholdes med publikum i overensstemmelse med ordningen for større arrangementer med siddende publikum. Aftalepartierne noterer sig i den forbindelse, at ordningerne iværksættes med udgangspunkt i de krav, der følger af anbefalingerne fra Ekspertgruppen for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer, dog således at der i forhold til ordningen for udendørs arrangementer med stående publikum gælder et sædvanligt krav om coronapas, hvor både antigentest og PCR-test har en gyldighed på 72 timer.
Derudover er partierne enige om, at fsva. ordningen for udendørs arrangementer med stående publikum hæves sektioneringskravet til 500 og arealkrav lempes til 2 m2 pr. 1. juli 2021. Tilsvarende ordning kan før 1. juli 2021 finde anvendelse på fanzonearrangementer i København i forbindelse med EURO 2020.
Partierne er ligeledes enige om, at der pr. 21. maj 2021 åbnes for 100 pct. fremmøde for resterende elever på ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker i øvrigt på samme vilkår som tidligere genåbning.
Desuden er partierne enige om, at der sker en gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser i overensstemmelse med følgende plan:
Aftaleparterne er enige om, at der skal ske en ensretning og forsimpling af videreførte retningslinjer og restriktioner på tværs af områderne, herunder korte og lange kurser på højskoler, så der tilstræbes størst mulig gennemskuelighed i forhold til gældende restriktioner, ligesom der skal udarbejdes en plan for udfasning af restriktioner, herunder for en normalisering af forholdene i daginstitutioner og skoler, på uddannelsesinstitutioner og i erhvervslivet. Planen og de videreførte retningslinjer og restriktioner drøftes af partierne primo juni og sendes til partierne forud for drøftelserne.
Aftalepartierne noterer sig, at restriktionerne i den kollektive transport løbende vil blive tilpasset, så de følger den øvrige genåbning.
Primo juni drøfter partierne erfaringerne fra trin 1 og 2 i planen for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer samt en plan for, hvornår nattelivet eller deleheraf kan genåbne, jf. aftalen af 4. maj 2021.
Partierne er enige om, at reglerne for gyldig dokumentation i coronapas lempes, så man som udgangspunkt 14 dage efter første vaccinationsstik kan anvende dokumentation herfor som coronapas.
Sundhedsmyndighederne fastlægger den konkrete tidsperiode. Det første stik vil dog kun være gyldigt som coronapas i en nærmere afgrænset periode for at understøtte, at vaccinationsforløbet færdiggøres med andet stik som anbefalet. Lempelsen vil indebære nye tekniske tilretninger i den kommende coronapas-app, som der arbejdes på at tilføje hurtigst muligt. Som midlertidig dokumentationsløsning kan anvendes visningen af vaccination på hjemmesiden sundhed.dk eller i appen MinLæge.
Som det fremgår af rammeaftalen af 22. marts 2021 drøftes i juni 2021 erfaringerne med anvendelsen af coronapasset. Partierne er enige om, at der skal udarbejdes en plan for udfasning af coronapasset begyndende primo juni. Der igangsættes en gennemgang af de områder, hvor der i dag er krav om coronapas med udgangspunkt i de tre følgende bærende hensyn; 1) hensynet til smitterisici, 2) de givne aktiviteters medvirken til at understøtte hyppig testning samt 3) praktiske og logistiske hensyn.
Partierne er i forlængelse heraf enige om, at kontrollen med coronapas lempes, så der indføres mulighed for, at kontrollen i regi af frivillige foreninger og på biblioteker kan udføres ved én daglig stikprøvekontrol af alle tilstedeværende personer, der er undergivet krav om coronapas. Ansvaret for gennemførelsen af den daglige stikprøvekontrol placeres hos den, der har rådighed over lokalet. Kontrollen vil efter aftale kunne varetages af andre, herunder foreningen, kommunen mv.
Forud for drøftelser primo juni vil partierne modtage den udarbejdede plan for udfasning af coronapasset. Primo juni vil partierne endvidere drøfte erfaringerne med stikprøvekontrollen i frivillige foreninger og på biblioteker. I august 2021 aftaler aftalepartierne, hvilke konsekvenser det skal have for coronapasset, at alle borgere der ønsker det, er færdigvaccinerede. Aftalepartierne er således enige om en ”solnedgangsklausul” på anvendelsen af coronapasset til andre aktiviteter end turisme og rejser.
Tilsvarende er partierne enige om, at der primo juni skal fremlægges en plan for udfasning af krav om mundbind begyndende primo juni og baseret på en forudsætning om, at mundbindskravet vil være ophævet, når alle fra 16 år og opefter, der ønsker det, er færdigvaccineret. Sundhedsmyndighederne kan fortsat komme medanbefalinger om brug af mundbind i særlige situationer.
Aftalepartierne noterer sig i denne forbindelse, at modellen for automatiske nedlukninger fortsat gælder og ligeledes vil omfatte de områder, der omfattes af genåbningen pr. 21. maj 2021, herunder også større forsamlinger og arrangementer såsom messer samt markeder.
Partierne noterer sig, at Sundhedsstyrelsen oplyser, at de er ved at opdatere anbefalingerne for sociale arrangementer og socialt samvær, så de bliver justeret i forhold til den gradvise genåbning. Der vil blive udstedt nye anbefalinger, som muliggør afholdelse af arrangementer med overnatning, herunder lejrskoler mv., i dagtilbud mv., på grundskoler (herunder efterskoler mv.), fritidstilbud (SFO og klub mv.), ungdoms- og voksenuddannelser, videregående uddannelser samt arrangementer i det frivillige idræts- og foreningsliv.
Forlængelse af gældende regler, som er en forudsætning for, at der kan foretages de lempelser, der følger af aftalen, samt de konkrete modeller for genåbning, der følger af aftalen, vil blive forelagt og behandlet af Folketingets Epidemiudvalg på skriftligt grundlag. Lempelser af gældende regler vil i overensstemmelse med epidemiloven ikke blive forelagt Epidemiudvalget.
Læs hele aftalen på jm.dk: Aftale om udmøntning af genåbning pr. 21. maj 2021