; ;
Gemt

Godtgørelse på 300.000 kr. til medarbejder med 43 års anciennitet

20. maj 2021

En medarbejder med næsten 43 års anciennitet blev opsagt som følge af nedskæringer, uden at virksomheden havde undersøgt muligheden for omplacering forud for opsigelsen. Afskedigelsesnævnet tilkendte den opsagte medarbejder en godtgørelse på 300.000 kr.

Sagen kort
Medarbejderen var på opsigelsestidspunktet ansat som tekniker i en afdeling, hvor en stor del af medarbejderne havde meget lang ansættelse, herunder havde flere mere end 25 års anciennitet.

Som følge af nedgang i fremtidige opgaver hos virksomheden besluttede ledelsen at reducere antallet af medarbejdere med 23 ud af i alt ca. 120 medarbejdere. Heraf skulle syv afskedigelser eksekveres i den afdeling, hvor medarbejderen var tilknyttet.

På opsigelsestidspunktet var der en ledig teknikerstilling i en anden afdeling. En stillingsfunktion, som medarbejderen havde varetaget for 10-15 år siden.

25-års reglen
Det følger af Afskedigelsesnævnets faste praksis, at der påhviler en virksomhed en særlig forpligtelse til så vidt muligt at undlade at afskedige en medarbejder på grund af arbejdsmangel, når den pågældende har været uafbrudt beskæftiget i virksomheden i 25 år eller mere. Den såkaldte ”25-års regel” gælder dog kun for medarbejdere, der er omfattet af en overenskomst på DA/FH-området. 

Den manglende omplacering
Afskedigelsesnævnet kom frem til, at udvælgelsen af de opsagte medarbejdere blev foretaget ud fra saglige kriterier, hvorfor der herefter skulle tages stilling til, om virksomheden havde godtgjort, at den forud for opsigelsen af medarbejderen nøje havde undersøgt mulighederne for fortsat at beskæftige medarbejderen enten i samme stilling eller ved omplacering til en anden ledig stilling.

Virksomheden begrundede den manglende omplacering med, at den ledige stilling i den anden afdeling skulle besættes af en uddannet elektriker. Virksomheden anerkendte dog, at medarbejderen ville kunne have bestridt den ledige stilling, men at medarbejderen ville have haft brug for 6-9 måneders oplæring for at kunne varetage stillingen. Medarbejderen mente omvendt, at han havde kunne nøjedes med et par ugers sidemandsoplæring.

Afskedigelsesnævnets afgørelse
Efter bevisførelsen lagde Afskedigelsesnævnet til grund, at virksomhedens vurdering af muligheden for at undgå at opsige medarbejderen ikke blev foretaget forud for opsigelsen, men først efter at sagen var rejst. Opsigelsen var derfor usaglig.

Virksomheden skulle herefter betale en godtgørelse for usaglig afskedigelse, der under hensyn til medarbejderens anciennitet og løn blev fastsat til 300.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen understreger, at virksomheder i forbindelse med påtænkte opsigelser af medarbejdere, som nyder en særlig beskyttelse mod opsigelse, skal være særligt grundige i deres forberedelse af opsigelsen, herunder i forhold til at kunne dokumentere, at man nøje har undersøgt muligheden for omplacering til en anden ledig stilling forud for opsigelsen.

Dansk Erhverv opfordrer medlemsvirksomhederne til at kontakte os forud for opsigelse af særligt beskyttede medarbejdere, herunder medarbejdere med mere end 25 års anciennitet.