; ;
Gemt

Er du klar til de nye momsregler for e-handel pr. 1. juli 2021?

11. marts 2021

Med virkning fra 1. juli 2021 træder der nye fælles EU-momsregler i kraft, der får betydning for e-handel ved salg til private forbrugere inden for EU.

Se eller gense vores webinar om de nye regler

De nye momsregler for e-handel, der skulle være trådt i kraft 1. januar i år, træder nu endelig i kraft 1. juli. Dansk Erhverv har gennem flere år støttet op om tilblivelsen af reglerne og ser nu frem til, at de træder i kraft. Reglerne vil indebære en række større ændringer for, hvordan momsen skal håndteres inden for e-handelsområdet og forventes at medføre administrative lettelser for virksomheder og en øget ligestilling af konkurrencen inden for EU.

Hovedtrækkene i de nye regler gennemgås kort i det følgende.

Fjernsalg - de gældende regler
Fjernsalg af varer
Fjernsalgsbegrebet dækker over de situationer, hvor en virksomhed via internettet sælger varer til private forbrugere i andre EU-lande, og hvor varen enten direkte eller indirekte transporteres af sælger til den private forbruger i et andet EU-land.

Efter de gældende regler skal en dansk sælger opkræve og angive dansk moms ved salg af varer til en kunde i eksempelvis Tyskland, medmindre den danske sælger overskrider fjernsalgsgrænsen i Tyskland. Overskrides denne grænse, skal den danske sælger lade sig momsregistrere i Tyskland og opkræve og angive tysk moms af de efterfølgende salg.

Fjernsalg af ydelser
Er der tale om fjernsalg af ydelser via internettet til private forbrugere i andre EU-lande, skal der som udgangspunkt opkræves dansk moms af salget. Såfremt der sælges ydelser, som består af elektroniske ydelser, teleydelser eller radio- og tv-spredningstjenester, skal der i stedet afregnes moms i kundens land. Den danske sælger skal dermed lade sig momsregistrere i samtlige de lande, der sælges til, medmindre den danske sælger vælger at gøre brug af den såkaldte Mini-one-stop-shop-ordning. Denne ordning giver mulighed for at nøjes med en dansk momsregistrering under denne specifikke ordning, med den virkning at den danske sælger undgår at skulle lade sig momsregistrere i samtlige de lande, denne sælger denne type ydelser til.

Fjernsalg – reglerne pr. 1. juli 2021
Ny fælles EU-fjernsalgsgrænse
Med virkning fra 1. juli i år indføres der én fælles EU-fjernsalgsgrænse, som både kommer til at gælde salg af varer og ydelser til private forbrugere i andre EU-lande. Denne nye grænse er betragteligt lavere end de nugældende nationale fjernsalgsgrænser, og den fremadrettede grænse på 10.000 euro svarer i dag til ca. 75.000 kr. inden for et kalenderår. Det er vigtigt at være opmærksom på, at grænsen gælder for samtlige salg til hele EU, og ikke længere pr. land man sælger til.

Det vil sige, at allerede ved et samlet salg af varer og ydelser over internettet, der overstiger en værdi af 10.000 euro, skal danske virksomheder opkræve moms i den private forbrugers hjemland og med den korrekte gældende momssats i det pågældende land.

Det er derfor også vigtigt, at virksomhedernes it-systemer er sat op til at kunne håndtere de mange forskellige lokale momssatser afhængig af kundens land, da mange EU-lande har valgt at have flere forskellige differentierede momssatser.

Udvidet One-stop-shop
De nye regler giver dog samtidig mulighed for, at virksomheder, der sælger varer og ydelser over internettet og som overskrider den nye lavere fælles EU-fjernsalgsgrænse, kan nøjes med én samlet momsregistrering via en udvidet One-stop-shop-ordning i sit eget hjemland.

Tilmeldingen til One-stop-shop-ordningen er frivillig, ligesom det er op til virksomhederne selv at afgøre, om de vil bibeholde de momsregistreringer de måtte have i forvejen i andre EU-lande.

Der vil også fremadrettet være tilfælde, hvor der stadig vil blive stillet krav om en lokal momsregistrering, såsom ved salg af varer fra et fysisk lager, der befinder sig i et andet EU-land, ved etablerede virksomheder i andre EU-lande, vareimport fra 3. lande til et andet EU-land end Danmark m.v.

Danske virksomheder, som de kommende regler er relevante for, bør derfor nøje gennemgå alle deres nuværende og fremtidige aktiviteter, så de kan nå at indrette sig efter dem.

Det vil være muligt at tilmelde sig den nye, udvidede One-stop-shop via www.skat.dk fra den 1. april.

Ophævelse af bagatelgrænsen på 80 kr.
Som en del af det nye regelsæt, bliver den eksisterende momsbagatelgrænse på 80 kr. ved import af varer af lav værdi fra tredjelande ophævet. I dag er det sådan, at danske forbrugeres import af varer fra lande uden for EU er undtaget fra moms, så længe varens eller forsendelsens værdi ikke overstiger 80 kr.

Ophævelsen af denne konkurrenceforvridende regel er til fordel for danske virksomheder, da køb af varer af lav værdi fremadrettet bliver momsbelagt fra første krone, uanset om de købes af sælgere i eller uden for EU.

Reglen forventes også at mindske den omfattende svindel bl.a. i forhold til angivelse af ukorrekte lave vareværdier relateret til import af varer fra tredjelande.

Salg via platforme m.v.
Foregår et varesalg til danske forbrugere via en platform, en markedsplads eller andre elektroniske grænseflader, bliver det momsmæssigt platformen m.v., der anses for at have både modtaget og solgt varerne, og ikke den oprindelige sælger eller leverandør af varen.

Disse særregler gælder:

  • Ved import af varer fra tredjelande, der har en værdi på ikke over 150 euro, eller
  • Hvis varerne på salgstidspunktet befinder sig i EU, og sælgeren samtidig ikke er etableret i EU.

Der er her tale om nogle helt nye regler, der overlader ansvaret for afregning af moms til platformene fremfor de enkelte vareleverandører. Hensigten også med disse regler er mindske den omfattende momssvindel, der foregår via platforme i dag. 

Links til yderligere information
Skat.dk: Nye momsregler ved salg til private i EU fra 2021

Skat.dk: D.A.16 One Stop Moms - Særordninger for elektroniske ydelser, teleydelser og radio- og tv-spredningstjenester ML §§ 66-66 k

Skat.dk: D.A.16.3 Regler fra 2021

VAT for e-commerce | Taxation and Customs Union (europa.eu)

vatecommerceexplanatory_28102020_da.pdf (europa.eu)


Kontakt Skat på telefon72 22 28 67