Gemt

Ny EU-rapport afslører stigende svindel med fødevarer

23. november 2021

EU Kommissionen har offentliggjort EU Food Fraud Networks årsrapport 2020 om indsatsen mod fødevaresvindel. I rapporten kan man bl.a. læse om svindel med olivenolie, fiskevarer og sundhedsanprisninger om COVID-19.

 

EU Food Fraud Network
EU Food Fraud Network er et fælles Europæisk netværk, der samarbejder mod svindel med fødevarer. Netværket, der består af nationale kontaktpunkter i EU-medlemslandene samt Schweiz, Norge og Island, og koordineres af EU Kommissionen, blev oprettet efter hestekødsskandalen, der ramte EU i 2013. Gennem en digital platform og database kan netværkets lande effektivt udveksle aktuelle oplysninger eller mistanker om fødevaresvindel.

Flere underretninger
Ifølge årsrapporten er antallet af underretninger om mulig fødevaresvindel steget de seneste 5 år fra 157 i 2016 til 349 i 2020. Tyskland indberettede flest gange (84), efterfulgt af Belgien (60) og Frankrig (53). Danmark havde 12 underretninger om mulig fødevaresvindel i 2020.

Olivenolie
Fedtstoffer og olier, hvor de fleste sager vedrørte olivenolie, var den mest anmeldte produktkategori i 2020, ligesom det var i året før. Underretninger der handler om manglende overholdelse af handelsnormerne for olivenolie, kan udover svindel skyldes, at olivenolie ændres over tid, især hvis opbevaringen og transportforholdene ikke er optimale. Derfor vil sådanne underretninger ofte kræve yderligere undersøgelse, for at afdække om det drejer sig om svindel eller naturligt forekommende ændringer i kvaliteten.

Fiskevarer
Den næstmest anmeldte produktkategori i 2020 var fisk og fiskevarer, herunder ulovlig behandling af tun med nitrat og nitrit. Tun frosset i saltlage har en brunlig farve, som ændres til klar rød ved behandling med nitrat og nitrit. Dette giver et falsk indtryk af friskhed og kvalitet, der regnes for svindel. En anden svindel med fiskevarer som typisk underrettes, er tilsætning af ikke-deklareret vand.

Sundhedsanprisninger om COVID-19
Sammenlignet med 2019 kunne der noteres en lille stigning i antallet af underretninger for honning, royal gelé og kosttilskud. De fleste underretninger i sidstnævnte kategori var relateret til onlinesalg af kosttilskud med sundhedsanprisninger om COVID-19.

Frygten i befolkningen, der fulgte COVID-19 pandemien i 2020, satte hurtigt gang i onlinesalget af fødevarer og kosttilskud, der fejlagtigt hævdede at forhindre eller helbrede COVID-19. Kommissionen lancerede derfor i april 2020 en koordineret indsats rettet mod COVID-19-relaterede produkter. Indsatsen førte til rapportering af 646 produkter, der hævdede at forebygge, behandle eller helbrede COVID-19. Tre produkter blev identificeret som en risiko for menneskers sundhed.

Læs mere i artiklen: "Aktuelt om svindel med fødevarer" på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.

Læs EU's 2020 rapport fra The EU Agri-Food Fraud Network på EU-Kommissionens hjemmeside her.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer