Gemt

Teams-møde steg medarbejder til hovedet

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale 2021-11-18

Det var berettiget at bortvise en IT-konsulent, der havde fremsat en grov trussel mod en kollega under et Teams-møde.

 

Sagen kort
Sagen drejede sig om en IT-konsulent med seks års anciennitet, der var valgt som tillidsrepræsentant i henhold til en HK-overenskomst på kontor- og lagerområdet.

Under et Teams-møde med syv kollegaer havde IT-konsulenten haft en oplevelse af, at der blandt kollegerne ikke var lydhørhed over for den opfattelse, han havde givet udtryk for.

Under mødet ”kortsluttede” det for IT-konsulenten, og han udtalte rettet mod en konkret kollega: ”Du skal kraftedme ikke sælge mit arbejde, så kommer jeg fandeme og skyder dig i hjernen”.

IT-konsulenten slukkede umiddelbart efter for sin mikrofon. Kollegaen sagde heller ikke noget, og mødet blev efter kort tid afsluttet.

Virksomheden valgte på baggrund af udtalelsen at bortvise IT-konsulenten, som efterfølgende mente, at bortvisningen var uberettiget. Han indbragte sagen for en faglig voldgift, hvor han krævede løn i sit opsigelsesvarsel samt en godtgørelse for usaglig afskedigelse.

Sagens afgørelse
Opmanden lagde indledningsvist til grund, at udtalelsen efter sin ordlyd var en trussel om, at IT-konsulenten ville komme og ”skyde” sin kollega ”i hjernen”, hvilket opmanden betegnede som en voldsom og eksplicit trussel.

Derudover lagde opmanden vægt på, at udtalelsen blev hørt af en bredere kreds af nære kolleger, og at udtalelsen ikke havde rod i en fornærmelse eller et skænderi, men udsprang af en helt almindelig fagligt præget drøftelse.

Opmanden lagde derudover vægt på, at der blandt medarbejderne i afdelingen generelt havde været en helt almindelig kollegial omgangstone med plads til drillerier og sjov, og at omgangstonen ikke var hård eller barsk.

Opmanden fandt det bevist, at udtalelsen havde skabt frygt hos den konkrete kollega, som truslen blev fremsat mod. Derudover havde de øvrige medarbejdere i afdelingen også opfattet truslen som grænseoverskridende og rystende, hvorfor det generelt havde påvirket afdelingen og skabt utryghed i forhold til omgangen med IT-konsulenten samt usikkerhed med hensyn til det fremtidige samarbejdsklima i afdelingen.

Opmanden bemærkede desuden, at IT-konsulenten ikke straks under eller i umiddelbar tilknytning til Teams-mødet havde undskyldt for eller tilbagekaldt sin udtalelse.

Efter en samlet vurdering konkluderede opmanden, at udtalelsen i sammenhæng med de konkrete omstændigheder var et groft brud på pligten til at behandle arbejdskollegerne med fornøden respekt. Udtalelsen udgjorde derfor en så grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at virksomheden var berettiget til at bortvise IT-konsulenten.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen bekræfter, at en medarbejders adfærd og grove ytringer over for sine kolleger efter omstændighederne kan udgøre grov misligholdelse, der berettiger til en bortvisning. I den konkrete sag spillede det ingen rolle, at medarbejderen var valgt som tillidsrepræsentant, idet en tillidsrepræsentant naturligvis kan bortvises, hvis vedkommende groft misligholder ansættelsesforholdet.

Bortvisningssager skal altid vurderes ud fra de konkrete omstændigheder. Dansk Erhverv opfordrer derfor medlemmerne til at søge rådgivning, inden der træffes beslutning om bortvisning af en medarbejder.