{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
28. oktober 2021
Kommunaldirektører ser offentlig-privat samarbejde som en forudsætning for god velfærd
For at tage temperaturen på det offentlig-private samarbejde har vi foretaget to forskellige analyser. Vi har lagt ud med at spørge landets kommunaldirektører til deres syn på offentlig-privat samarbejde og deres syn på samarbejdet med private leverandører. Her svarer 73 % af kommunaldirektørerne, at de mener, at private leverandører i høj eller nogen grad er en forudsætning for at kunne levere de rette tilbud til borgerne. Dog mener 65 % af kommunaldirektørerne, at der i høj eller nogen grad er behov for nye samarbejdsmodeller.
Resultatet er positivt, da det netop understreger tilliden til samarbejdet med private aktører. Det private ses altså ikke som et supplement, men derimod en vital del af den kommunale velfærd. Til gengæld er der stort potentiale i debatten om nye samarbejdsmodeller. Fra Dansk Erhvervs side er vi enige i, at der er behov for nytænkning i samarbejdet mellem særligt kommunerne og private aktører. Det gælder særligt i debatten om prisgennemsigtighed, hvor vi desværre oplever store udsving i de enkelte kommunernes prissætning af takster på eksempelvis ældreområdet. Her ville en indførelse af OECD’s retningslinjer for prissætning kunne bidrage til at skabe den rette gennemsigtighed, der kan bidrage til nye bedre samarbejdsformer mellem det offentlige og private.
Danskerne støtter, at private kan tjene penge på at levere velfærdsydelser
Derfor opfordrer vi til, at de kommende byråd styrker det lokale samarbejde med private aktører, så vi fastholder det momentum, vi ser komme til udtryk i kommunaldirektøranalysen. Desværre oplever vi, at der blandt regeringen og dennes støttepartier kan være en vis modvilje mod offentlig-privat samarbejde, hvilket bedst kom til syne med regeringens målrettede ”profit på velfærd-kampagne” mod private leverandører på velfærdsområdet. Derfor satte vi os også for at undersøge, om regeringens ideologiske modstand mod private aktører på velfærdsområdet også vinder gehør hos befolkningen. Og det viser sig ikke at være tilfældet.
For i undersøgelsen giver 2 ud af 3 danskere udtryk for, at de er enige i, at private gerne må tjene penge på hjemmehjælp eller personlig pleje på ældreområdet, såfremt leverandøren selvfølgelig kan levere ydelsen i den rette kvalitet. Når det kommer til plejehjem bakker 6 ud af 10 danskere op omkring, at private leverandører kan tjene penge på dette område. I lyset af debatten om profit på velfærd, er det måske særligt interessant, at over halvdelen af danskerne (54%) bakker op om, at private kan tjene penge på at drive bo- og opholdssteder for socialt udsatte borgere.
Gør offentlig-privat samarbejde til en del af valgkampen
Undersøgelsen viser altså, at der er stor forskel på den følelsesbetonede kampagne mod ”profit på velfærd” og danskernes syn på, hvorvidt private leverandører skal have mulighed for at styrke den offentlige velfærd. Vi finder det yderst positivt, at borgerne er i stand til at se ud over kampagnen og ønsker en bred vifte af tilbud på velfærdsområderne. Derfor håber vi at se adskillige kandidater til kommunalvalget tage den positive indstilling til offentlig-privat samarbejde med ind i valgkampen. Det forventes ganske enkelt af borgerne.
Samtidig håber vi, at man også i den nyetablerede OPS-enhed, vil forsøge at udnytte det gode momentum for at styrke det offentlig-private samarbejde. Vi skal turde udnytte opbakningen, og det gør vi kun på en måde; ved at skabe resultater og nye spændende samarbejder, som kan være med til at fremtidssikre det danske velfærdssamfund og sikre, at borgerne fortsat får den bedste kvalitet i velfærden for skattekronerne.