Gemt

Har du styr på indsamling og aktivering af din værdifulde data?

13. oktober 2021

Kunderne er kræsne og forventer personligt og relevant indhold, når de handler online.  Det kan en Customer Data Platform hjælpe med – men hvad er en CDP egentlig og hvad skal du overveje, inden du investerer i en? Det ved Anders Spicker fra Raptor alt om, og i denne artikel gør han dig klogere på datadreven personalisering og dataopsamling.   

I videoen kan du blive klogere på psykologien bag personalisering: Hvorfor timing og triggers tænder dine kunder og øger konverteringen med Ubevidst & Raptor.

”Man var på fornavn med købmanden, som altid vidste, hvilke varer man var efter, og hvad man måske ville være interesseret i.”  

Sådan lyder det ofte, når snakken falder på de ”gode, gamle dage,” hvor det for resten også sneede markant mere.  

I dag er en stor del af indkøbene flyttet online, men de digitale købmænd skal kunne det samme, som den lokale købmand kunne i de gode gamle dage: levere personlige oplevelser og relevant indhold for kunderne. 

Det forklarer Anders Spicker fra Raptor, som leverer personaliseringssoftware og Customer Data Platform, der aktiverer kundedata for at skabe mere relevante oplevelser på tværs af kanaler og platforme.  

”Man skal have det mindset, at kunderne faktisk forventer personalisering. At websitet, medier og kampagner er optimerede og personaliserede.”   

Hvordan opsamler du data? 

Det kræver data at lave personalisering. Der skal indsamles kundedata på tværs af organisationen, herunder data fra kendte brugere, for at levere en gennemgående og ensartet kundeoplevelse på tværs af kanaler.   

For at gøre det, har virksomhederne ofte gavn af en operationel platform, som indsamler og opbevarer kundedata på tværs af touch-points. Løsningen for mange virksomheder er en Customer Data Platform (CDP). En CDP løser en af de sværeste udfordringer for virksomheder i dag: den opdaterer automatisk i realtid og leverer et komplet overblik over dine kunder, som gør dig i stand til at operationalisere denne viden.    

Fordele ved en CDP:  

  • Hvis det f.eks. er vigtig med en hurtig ”time to market” og kunne levere på forretningstrategien, så er en CDP en god investering 
  • Hvis målet er profile unification – altså et 360 graders blik på hver enkelt kunde, så kræver det også et stærkt setup 
  • Hvis behovet er at kunne integrere, sømløst, til andre systemer og ikke være bundet op på én bestemt platform, er CDP’en også at foretrække.  

I Dansk Erhvervs seneste rundspørge blandt netbutikkerne svarer 2 ud af 3 dog, at de enten ikke har en CDP 
eller ikke ved hvad det er. Er det fordi, en CDP kun er for store, modne virksomheder? Ikke nødvendigvis, mener Anders Spicker. 
  

”Jeg tror, de fleste virksomheder i dag på en eller anden måde enten allerede er motiverede til at arbejde med kundedata eller bliver det i den nærmeste fremtid. Mange er også allerede i gang, men i nogle simplere og mere statiske set-ups, hvor data hurtigt bliver forælde og processen håndholdt. På mange måder er det også et spørgsmål om ambitionsniveau, hvorvidt man investerer i en CDP.”  

For at finde ambitionsniveauet anbefaler Anders Spicker, at man sætter sig tilstrækkeligt meget ind i den nuværende dataopsamling og CDP’ens anvendelsesmuligheder, så man kan bygge en business case. Og så skal man have direktionens ”ja”, for det kræver ressourcer at etablere en decideret kundedatastrategi.  

Selvom det kan virke som en større operation, så bør man prioritere det, forklarer Anders Spicker. 

”Helt konkret er der jo en brændende platform ift. udfasningen af 3. parts cookies, der bør berettige midler til at virksomhed lærer at tackle dataindsamling, stitching og aktiveringen på tværs af kanaler i fremtiden. ” 

Husk aktiveringen 

Opsamling af kundedata bliver både vigtigere og mere krævende, men hvis ikke der er en klar plan for, hvordan den opsamlede data skal aktiveres, så er det skønne spildte kræfter, forklarer Andreas Børresen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.    

“Den kommende periode er en oplagt mulighed for at notere de områder og business cases, hvor opsamlet og eksisterende data kunne gøre de digitale touchpoints mere vedkommende for kunderne. Generelt kan det betale sig at tale med de personer i organisationen, der sidder med data. Ofte er det langt nemmere at få data ud af systemerne, end man umiddelbart tror. Igen, det svære er vedkommende aktivering i de relevante kundetouchpoints. Her kan en CDP være løsningen.” 

Om Raptor: 

Raptor Services er en danskejet virksomhed etableret i februar 2013. Raptor har fokus på at levere personaliseringssoftware og Customer Data Platform, der aktiverer kundedata for at skabe mere relevante oplevelser på tværs af kanaler og platforme. Raptor Services anvendes hos 300+ kunder i mere end 45 lande.   

Kontakt

Digital Handel

Andreas Børresen

Chefkonsulent