{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale - 30. september 2021
Loyalitetsforpligtelsen
I et ansættelsesforhold gælder der en loyalitetsforpligtelse. Det betyder, at en medarbejder er forpligtet til at handle loyalt over for sin arbejdsgiver. Loyalitetsforpligtelsen indebærer blandt andet, at medarbejderen ikke må foretage handlinger, der kan skade arbejdsgiveren, og at medarbejderen skal følge de retningslinjer, som arbejdsgiveren udstikker.
Sagen kort
Medarbejderen var ansat hos et boligselskab, som havde indgået et samarbejde med en kommune om et boligprojekt. Arbejdsgiveren havde meddelt medarbejderen, at spørgsmål til projektet skulle rettes til de kollegaer, der var ansvarlige for projektet. På trods af det, og uden først at rette henvendelse til kollegaerne, søgte medarbejderen aktindsigt i projektet for at få klarhed over, hvad projektets penge var blevet brugt på. Aktindsigtsbegæringen sendte hun fra sin arbejdsmail. Kommunen anså derfor boligselskabet som afsender af aktindsigtsbegæringen og ikke medarbejderen som privatperson.
Arbejdsgiveren opfattede medarbejderens aktindsigtsbegæring som illoyal, da det potentielt kunne skade samarbejdsrelationen til kommunen. Herudover var aktindsigtsbegæringen i direkte strid med den instruks, som arbejdsgiveren havde givet medarbejderen.
Arbejdsgiveren valgte derfor at opsige medarbejderen. Medarbejderen mente, at opsigelsen var usaglig, da hun var uenig i at være blevet instrueret i ikke at involvere sig i projektet. Medarbejderen mente heller ikke, at hun havde handlet illoyalt og henviste samtidig blandt andet til ytrings- og informationsfriheden.
Frifundet i byretten
Byretten fandt det bevist, at medarbejderen var blevet instrueret i at videresende alle henvendelser vedrørende projektet til de ansvarlige kollegaer, og at aktindsigtsbegæringen derfor udgjorde en illoyal handling. Byretten fandt det dog ikke bevist, at aktindsigtsbegæringen havde skadet forholdet til kommunen. På trods heraf fandt byretten, at opsigelsen var saglig og frifandt arbejdsgiveren.
Østre Landsrets dom
Medarbejderen ankede dommen til Østre Landsret, der var enig med byretten i, at anmodningen om aktindsigt var i strid med ledelsens instrukser. Modsat byretten vurderede landsretten desuden, at anmodningen om aktindsigt var egnet til at skade det indbyrdes tillidsforhold mellem kommunen og boligselskabet. Arbejdsgiveren måtte derfor med rette opfatte medarbejderens aktindsigtsbegæring som et brud på loyalitetsforpligtelsen. På den baggrund frifandt landsretten ligeledes arbejdsgiveren.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen illustrerer, at medarbejdere skal handle loyalt over for arbejdsgiveren, da det ellers kan begrunde en saglig opsigelse. Dommen viser også, at det – på trods af borgeres ret til at anmode om aktindsigt i henhold til offentlighedsloven – kan udgøre en illoyal handling, hvis en medarbejder som led i sit arbejde og mod arbejdsgiverens instruks fremsætter en aktindsigtsbegæring – særligt hvis dette kan skade arbejdsgiverens interesser.
Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål vedrørende dine medarbejderes loyalitetsforpligtelse.