Gemt

Amazon lancerer Prime i Sverige

22. september 2021

Den amerikanske gigant gør nu det, de fleste har ventet ville ske i Sverige: fyrer Prime-kanonen af. Det kan blive starten på en udmattelseskamp i svensk detailhandel, vurderer Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv. 

Knap et år efter åbningen i Sverige lancerer Amazon nu Prime for de svenske kunder, der for 59 SEK om måneden blandt andet får gratis levering og gratis indhold fra Prime Video og Prime Gaming 

Lanceringen er langt fra overraskende, vurderer Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, som følger Amazon ganske tæt. 

”Prime er Amazons absolut vigtige våben i kampen om kunderne, og derfor var det også ventet, at de ville fyre det af i Sverige. De har ikke helt fået den start på det svenske eventyr, som de havde forventet, og derfor er det nok deres håb, at de med Prime i baghånden kan begynde at æde sig godt ind på markedet.” 

"De har ressourcerne til at køre med underskud i lang, lang tid og dermed presse konkurrenterne ud i en udmattelseskamp."

- Niels Ralund

Bliver Sverige Amazoned? 

Den amerikanske gigant har i flere lande sat sig som den altdominerende spiller på e-handelsmarkedet. Nu er spørgsmålet, hvad der sker, når Amazon med Prime går fuldbyrdet ind i Sverige? 

Ifølge Niels Ralund vil Amazon uden tvivl snuppe en markant større markedsandel med Prime, men han forventer ikke, at vi kommer til at se tyske og amerikanske tilstande, hvor Amazon snupper op mod halvdelen af alt salg online og dermed har ”Amazoned” markederne. 

”Det svenske marked er ganske modent, og der er allerede rigtig mange dygtige netbutikker i Sverige. Men vi skal ikke glemme, at det er en gigant med en størrelse og indflydelse, vi ikke tidligere har set. De har ressourcerne til at køre med underskud i lang, lang tid og dermed presse konkurrenterne ud i en udmattelseskamp. Det bliver spændende at følge, og der er ingen tvivl om, at de svenske virksomheder i dag er mødt ind til en ny virkelighed.” 

"Mit råd til de danske virksomheder er at agere, som om Amazon allerede er her; gør jeres allerbedste – hvilket de i den grad også gør."

- Niels Ralund

Næste stop Danmark? 

Et af de mest stillede spørgsmål i dansk detailhandel er, hvornår kommer Amazon? Det bliver vi dog ikke klogere på af den svenske nyhed, mener Niels Ralund.  

”Helt faktuelt, så kommer vi jo tættere på hver dag, men det er umuligt og nytteløst at spå om. Det kan i princippet være i morgen eller om tre år. Mit råd til de danske virksomheder er at agere, som om Amazon allerede er her; gør jeres allerbedste – hvilket de i den grad også gør.” 

Nye tal: så stor er Amazon Prime 

Er man i tvivl om, hvor stor en maskine Prime er, så kan man tage et kig på de nyeste tal. Amazon skriver i pressemeddelelsen i forbindelse med Prime Sverige, at mere end 200 mio. mennesker allerede er medlemmer af Prime.  

Den internationale e-handelsanalysevirksomhed Emarketer forudser, at 81,4 mio. amerikanske husstande i 2021 vil have et Prime-medlemskab – det er næsten 2 ud af 3.  Tallene forventes at vokse til 90 mio. i 2025.

Har du hentet vores guides om Amazon?

Kontakt os

Digital Handel

Niels Ralund

E-handelsdirektør
Medarbejderprofil